Varali u korist Grujičića

Izbori u Srebrenici poništeni, šta je s istragom protiv Bege Bektića i ostalih

Centralna izborna komisija BiH poništila je danas izbore na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica.

Rezultat je to postupka koji je CIK pokrenuo po službenoj dužnosti a kojim su u Srebrenici utvrđene brojne izborne malverzacije, od manipulacija sa biračkim spiskovima, do korištenja nevažećih identifikacionih dokumenta.

VEZANI TEKST - SDP-ovci koji su uhapšeni u Srebrenici, ispitani u SIPA-i i pušteni

Ipak, najveća afera koja je obilježila izbore u Srebrenici je svakako slučaj hapšenja Bege Bektića, tadašnjeg predsjednika SDP-a Srebrenica, te članova Muamera Sandžića i Envera Hamzića.

Njih su početkom decembra prošle godine uhapsili pripadnici SIPA-e zbog sumnje da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su potom fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte.

Svi fiktivno prijavljeni Bošnjaci svoje glasove navodno su dali kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

Nakon što su ispitani u SIPA-i, sva trojica su po nalogu postupajuće tužiteljice pušteni da se brane sa slobode.

Iz Tužilaštva su tada kazali da se istraga nastavlja, ali do danas nije poznato u kojoj je ona fazi.

Iz SIPA-e, koja je pretresla pet lokacija u Srebrenici i jednu u Tuzli, te ispitala uhapšene u svojstvu osumnjičenih rečeno je da su oni svoj izvještaj dostavili Tužilaštvu BiH.

VEZANI TEKST - Otjerali Hakiju Meholjića, postavili Begu Bektića: Vrh SDP-a pere ruke, a oni su ga direktno imenovali

SDPBiH je, podsjetimo, jedina stranka koja u Srebrenici nije podržala inicijativu "Moja adresa: Srebrenica", čiji je zajednički kandidat za načelnika bio Alija Tabaković. 

Nakon izbijanja skandala vrh SDP-a pokušao je da se "opere" raspuštanjem Općinske organizacije SDP-a Srebrenica, kao i o isključenjem Bektića iz partije.

Iako su o bliskim vezama Bege Bektića sa Mladenom Grujičićem mediji izvještavali duži period, iz SDP-a su tvrdili kako te informacije do njih nisu dolazile.

Ostaje da se vidi šta će utvrditi istraga koju, barem tako tvrde, vode u Tužilaštvu BiH.

Na naš upit šta je poduzeto i dokle se došlo s istragom ovog slučaja nisu odgovorili.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga