open-navfaktor-logo
search
Spomen-obilježje
Izgradnja "Bijele sobe": Čuvati uspomenu i širiti istinu o ubijanju djece tokom opsade Sarajeva
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica sa predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikretom Grabovicom potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalne "Bijele sobe", posvećene sjećanju na djece ubijenu tokom opsade Sarajeva za koju je prostor ustupila i adaptirala Općina Centar.
10.12.2020. u 11:23
get url
text

Aktivnost oko izgradnje ovog spomen-obilježja pokrenulo je ovo udruženje koje je i nosilac svih aktivnosti oko opremanja i uspostave ove, za Kanton Sarajevo i Bosni i Hercegovinu, važne muzejske postavke. Posebno značenje "Bijela soba" imat će za roditelje ubijene djece u periodu agresije i opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

- Za nas ovo mnogo znači, kao i za sve one koji su bili svjedoci razaranja i ubijanja Sarajeva. Posebnu važnost 'Bijela soba' će imati za buduća vremena jer će ovo spomen-obilježje imati poseban istorijski i edukativni značaj.  Na ovaj način ćemo čuvati od zaborava uspomenu na više od 1.600 djece koja su ubijena u period opsade našeg grada - istakao je Grabovica.

Namjena ove spomen-sobe jeste da učenici osnovnih i srednjih škola, ali i svi zainteresirani, dobiju saznanja šta se to dešavalo ovdje u periodu agresije, na koji način su sarajevska djeca, potpuno nevina, ubijana na ulicama našeg grada, u igri, u dvorištima svojih kuća, u školskim učionicama.

Kako su naglasili iz Udruženja, u svrhu čuvanja uspomene i širenja istine, namjera je u "Bijeloj sobi" zaposliti educiran i kvalifikovan kadar koji će na primjeren i utemeljen način znati prenijeti djeci, ali i svim posjetiteljima,  ovaj dio tragične istorije našeg glavnog grada.

Spomen-obilježje "Bijela soba" bit će smještena na ulici Džidžikovac broj 3, gdje će i Udruženje roditelja ubijene djece dobiti svoje službene prostorije. Općina Centar je uradila i prve neophodne radove privođenja prostora krajnjoj namjeni, a u finansiranje dalje granje i opremanje "Bijele sobe" uključeni su i Grad Sarajevo i Općina Novi Grad. Ministarstvo za boračka pitanja KS će ovaj projekt podržati sa 15.000 KM.

- Ova spomen-soba govori o razmjerama i surovosti agresije na Sarajevo, o čemu svjedoči, nažalost, preko 1.600 ubijenih naših najmlađih sugrađana. Ovo je još jedan bitan pokazatelj kako i koliko su u opsadi Sarajeva ubijani civili, a među njima i djeca. To dokazuje da je agresor  granatiranjem i snajperskim djelovanjem svjesno uništavao i ubijao nevo - poručio je ministar Grabovica, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.