open-navfaktor-logo
search
"Trojkina" praksa
Izvještaj oboren bez obrazloženja: "Djelimični pravnik" Stevanović poručio pravobraniocu da ne zna raditi
Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća (GV) Sarajeva oboren je Izvještaj o radu Pravobranilaštva Grada Sarajeva za 2020. godinu. Razlog obaranja Izvještaja nije obrazložen i argumentovan.
01.07.2021. u 19:20
get url
text

Pravobranilac Grada Sarajeva Sanjin Smajlović dao je detaljna objašnjenja i odgovore na sva pitanja vijećnika. Nakon njegovog izlaganja uslijedilo je izjašnjavanje vijećnika o Izvještaju Pravobranilaštva, koji je sa devet glasova "protiv", sedam "za" i dva "suzdržana" oboren bez ikakvog objašnjenja i argumentacije.

- Pravobranilaštvo je ostvarilo stopostotan uspjeh u radnim sporovima što je iznimno pohvalno. Sve se završavalo u korist Grada Sarajeva. Pravomoćno smo dobili i spor koji je bio u milionskoj vrijednosti, a pritom su nam tužioci platili troškove postupka. Za vrijeme mog mandata došlo je i do uvećanja imovine Grada Sarajeva, poput Trebevićke žičare, Olimpijskog muzeja, Bistričke stanice. Ništa od toga nisu uzeli u obzir - tvrdi Smajlović.

Obaranjem ovog izvještaja otvorila se mogućnost za smjenu pravobranioca.

- Vjerovatno ovo rade jer me poistovjećuju sa Abdulahom Skakom. Evidentno je da se politika direktno umiješala u rad ove pravosudne institucije, što nikako nije dobro - kazao je Smajlović za Faktor.

Sanjin Smajlović

Najglasniji u obaranju Izvještaja Pravobranilaštva bio je dopredsjedavajući GV-a Dragan Stevanović, koji je za sebe kazao da je "djelimični pravnik", te je tako sebi, uprkos što je po struci isključivo doktor, dao za pravo da komentariše i ocjenjuje Pravobranilaštvo.

Pokušali smo dobiti odgovor od nekih gradskih vijećnika, među kojima je i djelimični pravnik i doktor Dragan Stevanović, kako bismo saznali razlog obaranja ovog izvještaja, ali smo za objašnjenje ostali uskraćeni. 

Nije poznato ko bi mogao naslijediti Smajlovića ukoliko se pokrene njegova smjena. On je potvrdio za Faktor da su velike mogućnosti pokretanja njegove smjene, a njegovog nasljednika bi predložila gradonačelnica. Pitali smo gradonačelnicu za mišljenje o obaranju ovog izvještaja, kao i to ko bi mogao doći na ovu poziciju, ali odgovore nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.