open-navfaktor-logo
search
Očekuju se veliki računi
Još se ne zna hoće li i koliko će se subvencionirati gas građanima i Toplanama Sarajevo
Najnovije poskupljenje gasa od 9,7 posto zabrinulo je potrošače ovog energenta u Kantonu Sarajevo. Posebno su zabrinuti građani Sarajeva koji koriste gas za grijanje, a i oni koji imaju centralno grijanje, kako će platiti račune ove zime Toplanama koje stanove u Sarajevu zagrijavaju gasom. Hoće li Vlada KS i Vlada Federacije BiH subvencionirati gas građanima i Toplanama Sarajevo, još se ne zna.
13.10.2022. u 08:11
get url
text

Predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Energoinvesta jučer su u Sarajevu održali sastanak i poručeli da se trenutno radi na pronalasku rješenja zahvaljujući kojima ne bi došlo do poskupljenja gasa za građane Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Hadžialjević: Ideja je da vlade FBiH i KS učestvuju u subvencioniranju cijene gasa za građanstvo

- Očekujemo da će i Vlada FBiH i Vlada Kantona Sarajevo učestvovati u subvencioniranju i da neće doći za građane do neke korekcije. U tom pogledu su u augustu održani sastanci i zaključak je bio da obje vlade rade određene dogovore oko subvencija. Do sada nismo dobili neke modele od Vlade KS, a to očekujemo – izjavila je nakon jučerašnjeg sastanka sastanka direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obećao je prije ovog poskupljenja gasa da će Vlada KS dati po 50 maraka u novembru i decembru za 43 hiljade građana koji su u socijalnoj potrebi, zbog skupljih energenata.

Kontaktirali smo Vladu KS, odnosno premijera Fortu i resornog ministra Envera Hadžiahmetovića da li će subvencionirati sve građane koji koriste gas i Toplane da se ne podigne cijena centralnog grijanja i nisu nam odgovorili.

VEZANI TEKST - Vlada KS daje po 50 KM u novembru i decembru za 43 hiljade građana zbog skupljih energenata, iduće godine ništa

Ovo je bilo četvrto poskupljenje gasa u 2022. godini, a iz ruskog Gazproma najavljuju i novo poskupljenje odmah nakon Nove 2023. godine. Sve više građana teško će moći platiti račune ove zime.

Kako su rasle cijene gasa dobili smo podatke iz Sarajevogasa od oktobra 2015. godine do oktobra 2022. godine za kategorije Domaćinstva i Toplane.

Uporedit ćemo cijene gasa iz oktobra 2021. i u julu 2022. godine jer Sarajevogas još nije dobio zvanično koliko je poskupio ovaj energent u oktobru pa to ne mogu prezentirati još kao novu cijenu.

Cijene gasa u oktobru 2021. godine iznosila je po jednom kubnom metru sa PDV-om 0,794 marke.

Cijena gasa u julu 2022. godine iznosila je po jednom kubnom metru sa PDV-om 1.261 maraka!

Cijena jednog kubnog metra gasa sa PDV-om 30. septembra 2015. godine iznosila je 0,952 maraka.

Cijena jednog kubnog metra gasa sa PDV-om do 30. septembra 2022. godine iznosila je 1.261 marku, a poslije najnovijeg poskupljenja gasa od 1. oktobra cijena jednog kubnog metra trebala bi iznositi 1,35 maraka.  

Kako su rasle, a i padale cijene gasa, pogledajte u ovoj tabeli Sarajevogasa:

Sarajevogas kupcima prirodnog gasa fakturiše isporučene količine gasa na osnovu fakturne cijene. Struktura fakturne cijene gasa, koja sadržava prodajnu cijenu gasa daje se u pregledu koji slijedi, radi upotpunjavanja prezentacije podataka o cijeni prirodnog gasa.

KJKP Sarajevogas kupuje, nabavlja prirodni gasa od dobavljača Energoinvesta po nabavnoj cijeni na koju saglasnost daje Vlada FBiH.

Cijena distribucije gasa obuhvata troškove održavanja gasnog sistema, a na nju saglasnost daje Vlada Kantona Sarajevo.

Kada se na nabavnu cijenu gasa doda cijena distribucije gasa, tada se dobija prodajna cijena gasa.

Na prodajnu cijenu gasa zaračunava porez (PDV) po važećoj stopi od 17 posto, na taj način se formira fakturna cijenu gasa, što možete vidjeti na tabeli ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.