open-navfaktor-logo
search
Ruski ambasador
Kalabuhov se obrušio na Bećirovića: Kada bude stekao više mudrosti, ubijeđen sam da će se postidjeti današnjih riječi
Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov reagirao je na današnju izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koji je povodom prve godišnjice agresije Rusije na Ukrajinu snažno osudio politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozvao na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavu mira i poštovanje međunarodnog prava.
24.02.2023. u 22:09
get url
text
Kalabuhov  i Bećirović
Kalabuhov i Bećirović

Kalabuhov je naveo da ova Bećirovićeva izjava izaziva veliko žaljenje.

VEZANI TEKST - Bećirović: Mi pripadamo slobodnom svijetu i potpuno se ograđujemo od Dodikovog priznanja Putinu

- Od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima, mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini. Gospodin Bećirović, čak i u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prema Ustavu BiH, koji rado spominje, nema pravo da govori u ime cijele "države Bosne i Hercegovine" – njegova formulacija, koja ne postoji u Ustavu BiH.

Štaviše, nema razloga da govori u ime svih predstavnika Bošnjaka kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Bio sam skeptičan u pogledu iznesenih mišljenja i komentara da su Bošnjaci, vođeni protestnim raspoloženjima, nisu glasali isključivo za kandidaturu gospodina Bećirovića u smislu njegove podrške, nego u velikoj mjeri protiv drugog kandidata. Ali pomalo stječem uvjerenje da u ovom tumačenju ima značajni dio istine - navodi Kalabuhov i dodaje: 

- Upravo zbog toga stav gospodina Bećirovića doživljavam isključivo kao njegovo lično mišljenje. I na to reagujem samo zato što poštujem i Bošnjake i funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji snosi posebnu odgovornost za to - na koji način će se Bosna i Hercegovina dalje razvijati. I njene perspektive razvoja su povezani, uprkos svim vanjskopolitičkim prioritetima, između ostalog i sa razvojem sveobuhvatne, ravnopravne saradnje sa Rusijom.

Spreman sam za otvorenu komunikaciju.

Ubijeđen sam da će se gospodin Bećirović, budući da je još mlad političar, kad bude stekao više mudrosti, postidjeti današnjih riječi – patosnih, ali apsolutno neistinitih – i u formalnom i u providentnom smislu ove riječi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.