open-navfaktor-logo
search
O izjavi ambasadora SAD-a
Karić objasnila zašto na spomeniku na Kazanima nema imena Mušana Topalovića Cace
Tokom današnje press konferencije povodom godinu dana mandata, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prokomentirala je izjavu američkog ambasadora Michaela Murphyja o spomeniku na Kazanima.
08.04.2022. u 12:07
get url
text

VEZANI TEKST - Karić predstavila godinu svog mandata: Jedino zakonit i predan rad može nas dovesti do uspjeha

Naime, na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog ambasadora Michaela Murphyja prilikom posjete spomen-obilježju na Kazanima "da spomenik nije potpun bez imena svih žrtava i jasnog i otvorenog priznanja počinitelja zločina" aludirajući na komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH Mušana Topalovića Cacu, gradonačelnica odgovara kako je podizanje obilježja i spomenika proces.

- Apsolutno je prihvatljivo da svi imamo različita mišljenja, tako je bilo i u Gradskom vijeću. Na podizanje se čekalo više od 25 godina i za mene je ovo historijski korak - kaže Karić, te dodaje:

- Ni na jednom spomeniku u Sarajevu ne piše ko je počinilac zločina.

VEZANI TEKST - Godina mandata Benjamine Karić, šta je planirano, a šta urađeno

Zatim je i odgovorila na pitanja o kritikama opozicije kako u toku prve godine mandata nije ostvarila nijedan veliki korak.

- Ništa ne počinje sa jednom gradskom administracijom i upravom i ništa se tako ne završava. Iskreno se nadam i posebno se radujem da svi ovi projekti o kojima ja sad govorim, da će doći gradonačelnici koji će sa pozitivnom energijom i dobronamjernošću završiti ove projekte - navela je gradonačelnica.

Podsjećamo, u novembru 2021. godine gradonačelnica Karić, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i potpredsjednik FBiH Milan Dunović otkrili su spomen-obilježje Kazani i odali počast žrtvama.   

Ovim spomen-oblježjem odata je počast sarajevskim civilima koji su tokom opsade Sarajeva 1992. i 1993. godine na lokalitetu jame Kazani na Trebeviću dovedeni i ubijeni, a jama je korištena kao grobnica. Konačan broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.