Oproštaj od Lava

Komemorativna sjednica povodom smrti nekadašnjeg fudbalera Seada Jesenkovića

FOTO: Damir Hodžić

U povodu smrti nekadašnjeg igrača i trenera FK Sarajevo Seada Jesenkovića, koji je preminuo 22. novembra u Sarajevu u 81. godini, danas je u Pozorištvu mladih održana komemorativna sjednica.

Komemoraciji su osim članova porodice prisustvovali igrači iz nekoliko generacija sarajevskog kluba, te poštovaoci lika i djela Seada Jesenkovića.

Skupu se obratio nekadašnji saigrač u šampionskom timu Sarajeva Mirsad Fazlagić koji evocirao uspomene na zajedničke dane u sportskim karijerama, te nekadašnji igrači iz kasnijih generacija Nijaz Meradnović i Amar Ferhatović.

Lav, kako su ga zvali, će biti upamćen kao dio prve šampionske generacije kluba s Koševa 1967. godine. Bio je neizostavan član prve postave Bordo tima koji je osvojio titulu u prvenstvu tadašnje SFRJ.

Odigrao je 161 utakmicu za FK Sarajevo i postigao jedan gol. Računajući i nezvanične utakmice, sakupio je ukupno 256 nastupa za Sarajevo.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu, a većinu trenerske karijere proveo je upravo na svom Koševu gdje je radio u stručnom štabu prvog tima, ali i sa omladinskim kategorijama. U sezonama 1998/99. i 2001/02. u nekoliko je navrata predvodio prvi tim sa klupe.

Sead Jesenković je sahranjen 24. novembra sa sarajevskom mezarju Grličića brdo.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga