open-navfaktor-logo
search
Nusret Selimović
Komesar najavljuje: Moguće da će biti još nemilih događaja u Sarajevu
Komesar sarajevske policije Nusret Selimović gostujući večeras u programu televizije N1 najavio je kako građani u ovom kantonu u narednom periodu mogu očekivati hapšenja, ali i "nemile događaje" poput posljednjeg ubistva na Pofalićima. Kao razlog je naveo "poremećaj na svjetskom narko tržištu".
15.02.2022. u 19:32
get url
text

Ipak, sigurnosnu situaciju u glavnom bh. gradu nazvao je "zadovoljavajućom prema svim mjerodavnim parametrima".

Upitan koji su to parametri, komesar sarajevske policije iznio je statističke podatke, odnosno informacije za 2021. sa uporednim podacima za 2020. godinu.

- U najvećem broju tih parametara došlo je do smanjenja. Imovinski delikti i razbojništva su se smanjili za 21 posto. Također, i u drugim oblastima je smanjenje. Prošle godine smo imali šest ubistava, a prethodnih godina znatno veći broj. Generalno smanjen je broj saobraćajnih nesreća, ali je povećan broj sa smrtnih ishodom. Više faktora dovodi do ovih uzroka poput alkoholiziranog stanja vozača, korištenje mobitela tokom vožnje itd. - kazao je Selimović za N1. Dodao je da "u potpunosti razumije zabrinutost građana zbog posljednjih dešavanja".

Na pitanje da li nedovoljan broj policajaca utiče na ovu situaciju, odgovorio je kako je "policija 2021. izdala 300.000 prekršajnih naloga, znači taj segment koji je naša nadležnost – niko ne može reći da ne radimo".

- U skladu sa prioritetima angažujemo veći broj policajaca. Često naši službenici imaju prekovremeni rad. Važno je napomenuti našim građanima da je policija samo jedna karika u represivnom lancu - kazao je.

Najavio je da će na ulicama biti više policije, te da će se uposliti novih 200 policajaca.

- Uvjeravam vas da dajemo svoj maksimum. Na terenu ima zadovoljavajući broj policajaca - kazao je Selimović.

Na pitanje o predbacivanjima građana kako policija kažnjava samo "sitne ribe", a da ih nema nigdje kod krupnih prekršaja, kazao je da "nema pojedinaca i grupa u KS od kojih policija zazire".

Na pitanje da li ima kriminalnih grupa u Sarajevu, kazao je: "Naravno da ima".

Upitan o ubistvima poput onog nedavno na Pofalićima, Selimović je kazao:

- Dolazi na naplatu stanje u društvu koje se taložilo 20 godina i nije se rješavalo na pravi način. Ovo je refleksija događanja na mnogo širem prostoru. Ovo je refleksija poremećenog narkotržišta. Pratili ste da je u posljednje vrijeme "pala" ogromna količina narkotika. To je povezano sa ovom aplikacijom Sky. Događaju se stvari uzročno-posljedično. Imat ćemo refleksiju i ovdje, bit će hapšenja, a moguće je da će biti još nemilih događaja. Pokušat ćemo uraditi sve što je u našim moćima da to preveniramo.

Kazao je i kako ne može reći kako su im sve te grupe poznate, ali da se one prate.

- Ali javnost mora znati da je tužilaštvo organ gonjenja i da upravlja procesima - zaključio je Selimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.