open-navfaktor-logo
search
Prezentacija izvještaja
Komšić: Bilo bi dobro da se Schmidt obrati VSUN-u, on treba nametnuti budžet BiH da bismo mogli imati izbore
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je danas u izjavi novinarima da će se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).
11.05.2022. u 12:26
get url
text

- Da li će biti dopušteno (visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu) Schmidtu da prezentira svoj izvještaj, to ovisi o poziciji Rusije i Kine - rekao je Komšić, napominjući da ove zemlje imaju pravo veta.

Prema njegovim riječima, izvještaj Schmidta je na neki način već dostupan javnosti.

- Zna se šta je on tamo naveo, po meni bilo bi dobro da se on obrati Vijeću sigurnosti UN-a i to javno prezentira, ali u slučaju da do toga ne dođe, taj izvještaj očigledno proizvodi neke efekte i to se može vidjeti po reakciji onih koji su u tom izvještaju prozvani kao, da tako kažem, oni koji opstruiraju bilo kakav napredak u BiH - rekao je on.

Kako je ranije najavljeno iz Predsjedništva BiH, Džaferović će se danas u ime BiH obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj situaciji u BiH, na kojoj će visoki predstavnik Christian Schmidt podnijeti polugodišnji izvještaj o radu.

Sjednica Vijeća sigurnosti počinje u 16 sati po srednjoevropskom vremenu u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Komšić je dodao da ima nepotvrđenu najavu da bi u BiH mogao doći predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, ali da tema njegovog dolaska, kako je rekao, definitivno nije izborni zakon. 

- A i da jeste, mislim da su Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Urusla von der Leyen, na koju se oslanjao Plenković, daleko mudriji i pametniji ljudi da bi upali u tu vrstu zamke - smatra Komšić. 

Ocjenjuje da se od početka radi o koordiniranoj opstrukciji HDZ-a i SNSD-a kada je riječ o usvajanju budžeta BiH i finansiranju izbora.

- Po meni postoji izlaz iz te situacije. Mislim da visoki predstavnik treba iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti budžet kako bismo mogli realizovati izbore. Bojim se da će to u jednom trenutku biti jedino rješenje, jer je odgađanje izbora uvod u veliku političku neizvjesnost. Da li će biti krivične odgovornosti treba pitati državno tužilaštvo - zaključio je Komšić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.