open-navfaktor-logo
search
Ekonomija i turizam
Konaković u Mihnenu razgovarao sa šefom španske diplomatije i francuskom ministricom
Drugog dana Minhenske sigurnosne konferencije ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španije José Manuel Albares Buenom.
18.02.2023. u 17:41
get url
text

Konaković je iskazao zahvalnost na kontinuiranoj i snažnoj podršci Španije u procesu eurointegracija Bosne i Hercegovine, a posebno u sticanju kandidatskog statusa.

Također, obje strane odlučne su jačati međusobne bilateralne odnose kroz različite oblasti, posebno ekonomiju i turizam.

Najavljen je nastavak podrške politici proširenja kao i evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Dogovorena je posjeta ministra vanjskih poslova Kraljevine Španije Bosni i Hercegovini.

Načelno, posjetu je planirano realizovati u maju, neposredno prije nego Španija preuzme presjedavanje Vijećem Evropske unije.

Posljednja posjeta na ministarskom nivou održana je 2017. godine, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Konaković je u Minhenu sa ministricom za Evropu i vanjske poslove Francuske, Catherine Colonna, razgovarao o podršci Francuske Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Colonna je u razgovoru sa Konakovićem pozdravila odluku da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Naglasila je da je to zapravo potpuno nova faza evropskog puta BiH.

Istaknuto je kako se Francuska nada da će se novizabrane vlasti ozbiljno posvetiti provođenju ključnih reformi kako bi se Bosna i Hercegovina približila Evropskoj uniji, a samim tim kako bi se poboljšao i kvalitet života građana.

Konaković je kazao da ohrabruje činjenica da BiH na svojoj strani ima državu kao što je Francuska, da se može računati na nastavak podrške Francuske Bosni i Hercegovini u svim oblastima, posebno put ka Evropskoj uniji, te da se šansa koja nam je data ne smije propustiti, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.