open-navfaktor-logo
search
Mogao je zaguglati
Konakovićevo opasno neznanje o državnoj imovini: "Lideriše procesima", a ne zna šta je bilo sa kasarnom "Maršal Tito"
Opasno je neznanje šefa Naroda i pravde koji je doslovno pregazio koalicione partnere SDP i NS da bi se dočepao fotelje ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a koje gotovo svakodnevno dokazuje javnosti.  
10.02.2023. u 21:43
get url
text

VEZANI TEKST - Mehmedović: "Osmorka" instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu

Posebno je opasno kada je riječ o političkim pitanjima koja se direktno tiču opstojnosti države Bosne i Hercegovine. Jedno od njih je i državna imovina.

Ono što već više od deceniju eksperti za pitanje državne imovine ističu kao pozitivan primjer i svojevrsnu mapu puta, kako ustvari treba regulirati ovo pitanje i kako tretirati ovu imovinu jeste nekadašnja kasarna "Maršal Tito" u Sarajevu.

Agenda Maršalke je jedini pravi i mogući put daljeg rješavanja državne imovine donošenjem zakona o upravljanju, korištenju i raspolaganju, jedna je od poruka koje više od deceniju ponavlja ekspert za državnu imovinu Muharem Cero.

Govoreći o državnoj imovini Elmedin Konaković je kazao:

- Državni zakon o imovini, lobiramo zagovaramo, to je naša inicijativa, volio bih da se nađe u Parlamentu. Ja nisam ekspert, ja radim na tome, okupljamo eksperte iz ove oblasti. Imate primjer kako se koristi državna imovina na primjeru Američke ambasade kako je ovdje na određeni period država ustupila svom važnom partneru jedan geografski prostor grunt, pa je tu sad Američka ambasada. Ima nekoliko verzija u kojima se ta odluka mora donijeti u Parlamentu – rekao je Konaković.

A da zna, kao što ne zna, i da je makar, što bi on rekao zaguglao, a možda ima i na Wikipediji, ovaj državni ministar ne bi javno govorio kako je "geografski prostor u Sarajevu na određeni period država BiH ustupila svom važnom partneru".

Prije 18 godine, u februaru 2005. godine Sjedinjene Američke Države kupile su zemljište u krugu nekadašnje kasarne "Maršal Tito", danas prostora u kojem je smješten kampus Univerziteta u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Šta je Nikšić rekao o državnoj imovini koju RS otima: Kakve fajde čijom zovemo njivu ako...

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici donio Odluku o prodaji dijela zemljišta u okviru bivše kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za izgradnju zgrade ambasade. Radi se na površini od 44.175 kvadratnih metara, a kupoprodajna cijena utvrđena je u iznosu od 12.868.503,51 KM.

Nakon Zastupničkog, ovu je odluku donio i Dom naroda BiH.

Osim što uopće ne zna da država BiH nije ustupila na korištenje, već prodala Sjedinjenim Američkim Državama zemljište, Konaković je gostujući na N1 pojašnjavao detalje oko državne imovine, a pri tome nijednom riječi nije spomenuo da ovo pitanje njegov koalicioni partner Milorad Dodik nije dozvolio da se nađe u sporazumu o formiranju vlasti.

Državna i vojna imovina spominju se tek u po jednoj rečenici u sporazumu koji je za formiranje federalne vlasti potpisala "Osmorka" sa Draganom Čovićem, ali se ovo iznimno važno pitanje, jer čiji je grunt toga je i država, može i mora rješavati isključivo u Parlamentu BiH, a ne entitetskim što trenutno radi Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.