open-navfaktor-logo
search
Jedinstvena institucija
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari: Svjedočanstvo o žrtvama genocida i glas preživjelih
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari je jedinstvena institucija koja se bavi sjećanjem na genocid iz jula 1995. godine u Srebrenici, ali i sjećanjem na ratna dejstva od samog početka pa do kraja rata. Pokušavaju na sve načine skrenuti pažnju i na zločine koji su se desili i u drugim opštinama u Bosni i Hercegovini.
09.07.2021. u 09:26
get url
text

Tokom jula, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru Srebrenica bit će otvoreno pet izložbi koje će dijelom ostati dio stalne postavke u budućnosti.

Rezultat je to vrijednog istraživačkog rada ove institucije u posljednjih godinu dana, ali i partnerstava sa organizacijama i umjetnicima iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, govorila je dvjema od njih - "Duh doma" i "Gradim kuću sjećanja", koje će biti otvorene 10. jula.

Izložba "Duh doma" prati priče porušenih i obnovljenih kuća Istočne Bosne te priče onih koji su ubijeni i koji su preživjeli genocid. Druga, izložba "Gradim kuću sjećanja", realizirana je na temelju bosanskih ćilima sjećanja, koje su izradile i donirale žene iz udruženja BosFam.

- To su ćilimi koje su tkale majke i supruge, odnosno one čiji su sinovi i muževi ubijeni u Srebrenici. One su još prošle godine odlučile da doniraju 12 tepiha na kojima su izvezle imena ubijenih u genocidu u Srebrenici - kazala je Salihović.

Pored mnogobrojnih aktivnosti, svakog dana u MC Srebrenica održava se nekoliko konferencija. Ususret 26. godišnjici genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizovao je i drugo izdanje Škole za mlade Srebrenica.

- Ljetna škola je počela, a radi se o događaju koji organizujemo već drugu godinu. Škola okuplja više od 50 studenata iz regije, ali i zemalja Evrope i svijeta. Studenti imaju priliku da uče od renomiranih stručnjaka koji govore o genocidu, prevenciji genocida, kulturi sjećanja, tranzicijskoj pravdi - pojasnila je Salihović.

Jeoš jedan važan događaj bit će upriličen u subotu, 10. jula, a to je program povodom predstavljanja projekta renoviranja krova Memorijalnog centra i predstavljanje idejnog projekta muzeja, oba podržana od Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

- Radi se o projektu koji ima tri faze. Prva faza je završena, a radi se o rekonstrukciji krova. Za to su trebala značajna sredstva, što je TIKA izdvojila. Druga faza je prijedlog projekta, kako bi trebao da izgleda, mi smo to zasad nazvali Muzej genocida, a to je ogroman projekat koji će obuhvatiti veću prostoriju u kompleksu bivše Fabrike akumulatora. Predstavnici TIKA-e su dolazili i predstavili idejno rješenje, kako bi trebalo da izgleda Muzej genocida, odnosno izložba koja pokriva čitav niz događaja koji su doveli do genocida, počevši od raspada bivše Jugoslavije, pa sve do posljedica genocida, a to su masovne grobnice - istakla je Salihović.

Naglasila je da su predstavnici TIKA-e nedavno boravili u MC Srebrenica i došlo je do revizije tog projekta.

- Tako da će se krenuti u tu treću fazu, a treća faza je i sama realizacija projekta. Kada počnemo sa radom, to će trajati do godinu dana. To je ogroman projekat koji iziskuje velika sredstva, koja smo dobili zahvaljujući TIKA-i. Ceremonija predstavljanja projekta počet će u subotu u 14 sati - naglasila je Salihović.

Poručila je da na Memorijalni centar Srebrenica - Potočari gledaju kao na centralnu instituciju sjećanja na ratna dešavanja u BiH.

- Na jedinstvenu instituciju koja se bavi sjećanjem na genocid, ali i sjećanjem na ratna dejstva od samog početka, pa do kraja rata. Pokušavamo na sve načine da skrenemo pažnju i na zločine koji su se desili i u drugim opštinama u BiH. U fazi smo izrade kalendara sjećanja. Memorijalni centar ne želi da bude samo centar gdje će ljudi doći, posjetiti mezarje, muzej i otići bez ikakvih informacija. Želimo da budemo centar koji će imati priliku da prezentuje i bude jedan od reprezentativnijih muzeja sa svojom zbirkom, sa predmetima iz rata, predmetima onih koji su ubijeni u genocidu, oralnom historijom - izjavila je Salihović.

Mišljenja je da je ljetna škola jedan od primjera gdje Memorijalni centar želi da bude prostor za učenje, obrazovanje i dijalog.

- Memorijalni centar prvenstveno postoji kako bi čuvao sjećanje na mrtve, na ubijene, ali i ti ubijeni jesu jedan razlog više da na ovim prostorima pokušamo na napravimo život, da nastavimo svoj život. Možemo reći da je Memorijalni centar glas svih onih i koji su preživjeli. Memorijalni centar je svjestan da niko drugi ne može ispričati našu priču bolje od nas samih - zaključila je Salihović.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.