open-navfaktor-logo
search
Saradnja
"Merhamet" i Turski crveni polumjesec najavili nove zajedničke projekte
Tokom sastanka razgovarano je o novim projektima kojima će nastaviti šestogodišnju saradnju
14.01.2020. u 13:50
get url
text

Dugogodišnja saradnja između Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" i Turskog crvenog polumjeseca (Turk Kizilay) se nastavlja novim projektima, među kojima su zajedničke posjete volontera starim i iznemoglim osobama na području grada Sarajeva.

Direktor MDD "Merhamet" Kenan Vrbanjac je danas posjetio ured Turskog crvenog polumjeseca gdje je se sastao sa predstavnikom te humanitarne organizacije u BiH Suatom Sokulluom. Tokom sastanka razgovarano je o novim projektima kojima će nastaviti šestogodišnju saradnju. 

Vrbanjac je istakao kako "Merhamet" šestu godinu u saradnji sa Turskim crvenim polumjesecom provodi projekte na području Republike Turske, pretežno na pograničnom djelu sa Sirijom. Govoreći kako se već šest godina transportuje, odnosno donira kurbansko meso za sirijske izbjeglice, čija količina je dostigla oko 700 tona, Vrbanjac je naveo da su tim povodom nahranili dvjesto deset hiljada porodica na tom području.

-Pored toga, mi radimo i spremanje djece za školu, doniramo školski pribor, ruksake za djecu. Nekoliko hiljada smo pribora sa ruksacima dopremili, znači sve ovo što radimo, radimo u saradnji sa Turskim crvenim polumjesecom - kazao je Vrbanjac.

Napominjući kako je "Merhamet" organizacija koja ima potpisan i sporazum i memorandum o saradnji sa Turskim crvenim polumjesecom u Ankari, Vrbanjac je rekao da pomoć nije ograničena na Republiku Tursku, te da realizuju projekte širom svijeta. Vrbanjac je naveo da će u budućem periodu biti realizovani zajednički projekti na području Jemena, te dodao da su bili počašćeni posjetom Kerema Kinika, predsjednika Turskog crvenog polumjeseca.

-Pripremamo neke projekte na području BiH, drago nam je što je otvoren ured Turskog crvenog polumjeseca u BiH. Već idući mjesec počinje projekat na području grada Sarajeva, a onda ćemo širiti to na područje cijele BiH - rekao je Vrbanjac.

Govorio je i o situaciji u Idlibu.

"Situacija je zaista katastrofalna, veliki egzodus izbjeglih imamo iz Idliba. Dešava se zaista jedna drama velika. Zajedno sa Turskim crvenim polumjesecom ćemo se također uključiti tu u pomoć, ako Bog da, gdje god se pojavi žarište, a mi možemo pomoći, zaista ćemo to uraditi punim srcem. Znamo kako je kada trebate pomoć, i nama su mnogi pomagali za vrijeme agresije na BiH, na taj način želimo da se odužimo svima onima koji su nama pomogli i svima kojima je pomoć potrebna."

Suat Sokullu je napomenuo kako je ured otvoren prije godinu i po, te kako su uključeni u mnoge humanitarne akcije širom BiH. Govoreći o značaju saradnje s lokalnim organizacijama, Sokullu je naveo da najviše sarađuju sa "Merhametom" te da su realizirali mnoge zajedničke projekte kojima žele dodati i nove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.