open-navfaktor-logo
search
FB zvijezda i frizirani podaci
Ministar i komesar MUP-a KS u samo dva dana iznijeli različite tvrdnje o sigurnosnoj situaciji
Svečano izjavljujem da ću se u svom radu pridržavati Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Kantona, da ću dužnost i obaveze policijskog službenika vršiti savjesno i odgovorno, da ću svim svojim snagama štititi prava, slobode i sigurnost svih građana i da ću poslove i zadatke policijskog službenika odgovorno izvršavati i u slučajevima kada izvršavanje tih poslova i zadataka dovodi u opasnost moj život. Ja sam policijski službenik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
23.02.2021. u 07:30
get url
text

Ovako glasi tekst zakletve koju polažu policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, a na osnovu Uredbe o tekstu i načinu polaganja zakletve, objavljene u Službenom listu KS 31. oktobra 2019, u čijem je potpisu tadašnji, ali i sadašnji premijer Edin Forto. 

I te 2019, a i sada ministar MUP-a KS je Admir Katica, a policijski komesar Nusret Selimović. Selimović je na ovu poziciju imenovan 13. augusta 2019. godine, a njegovo imenovanje podržali su ministri u Vladi KS iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde, ministri iz DF-a su bili protiv, dok su iz SBB-a bili suzdržani.

Podsjećamo, ova Vlada sa pozicije policijskog komesara u martu 2019. godine smijenila je Mevludina Halilovića. Razlozi za njegovu smjenu koje je tada naveo Nezavisni odbor, kako je to i sam Halilović tvrdio, bili su neutemeljeni i zasnovani na dezinformacijama. 

Kakvu danas imamo sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo? 

Ministar Katica priča jedno, a komesar Selimović drugo. Pa iako daju različite izjave, u finišu zaključe da je "zadovoljavajuća sigurnosna situacija". Uz to, ministar Katica vrijedno se bacio na Facebook promociju svog lika i djela, nudeći građanima baš kao da su djeca "šarene laže". U najnovijem videouratku poručuje da su "strateški projekat - borba za bolju sigurnost građana i odgovoran i transparentan rad". 

Sigurnost građana je ustavna kategorija i ona je, prema zakletvi koju polažu policijski službenici, njihov osnov u radu, a nikakav strateški projekat. Mogu biti samo akcioni planovi za primjera radi smanjenje broja krađa automobila, akcioni planovi za subzbijanje teških krađa...Podrazumijeva se da će to biti nulti prioritet u radu policije, bez da se uz samopromocije po društvenim mrežama naglašava kako će se raditi, a rezultati sa terena govore nešto posve drugo. 

Strategija Uprave policije KS urađena je za mandata Mevludina Halilovića (za period 2018-2021), ali iz nje do sada nikada ništa nije provedeno niti realizirano. Od prvog, pa evo sada do drugog mandata Katice, a prvog Selimovića, niko nije uradio strategiju. 

I onda nam se jedna od FB zvijezda pojavi sa revolucionarnom porukom "strateški projekt sigurnost građana". Prvu godinu mandata potrošio je također za FB promociju, a da konkretnih poteza nije bilo. Izuzmu li se samoreklame o helikopteru za potrebe MUP-a (!?), kojim će valjda panoramski razgledati Kanton Sarajevo. 

Uz to, ministar Katica i komesar Selimović ili ne komuniciraju dovoljno ili imaju podatke iz različitih izvora, te u samo dva dana za TVSA daju različite izjave. 

Dok je kod Katice smanjen broj krivičnih djela, Selimović tvrdi da je povećan. Građanima, kada saslušaju i jednog i drugog, nije baš najjasnije šta se događa. Ko frizira podatke? MUP, Tužilaštvo, jedni, drugi... Ako su to radili prethodnih godina kako tvrdi komesar Selimović, kako da javnost vjeruje da se to ne radi i sada. Šta je krivično djelo, a šta događaji sa obilježjima krivičnog djela? Da li je to isto? Ko daje kvalifikacije? 

U nastavku pogledajte video iz kojeg je jasno da ministar i komesar, ili imaju različite podatke ili neko obmanjuje javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.