U posjeti Sarajevu

Ministrica odbrane Kraljevine Nizozemske s Helezom: Razgovarali smo o NATO putu BiH

FOTO: Anadolija

Ministrica odbrane Kraljevine Nizozemske Kajsa Ollongren koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu nakon sastanka delegacija ministarstava odbrane dvije zemlje istakla da su razgovarali o načinima unapređenja i učvršćenja saradnje dvije zemlje te o tome kako da unaprijede i ojačaju Oružane snage BiH. 

Na konferenciji za novinare s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom rekla je:

- Razgovarali smo o bilateralnoj saradnji naše dvije države, o NATO putu BiH, ali najviše smo se zadržali diskutujući o pitanju EUFOR-a gdje mi imamo raspoređenu jednu nizozemsku četu u okviru opetacije Althea - rekla je ona.

Dodala je da su razgovarali i o aktuelnom ratu u Ukrajini koji traje više od 600 dana.

- Izrazila sam našu podršku Ukrajini u dvije oblasti, što se tiče obuke ukrajinskog personala i snabdijevanju municijom Oružanih snaga Ukrajine - rekla je ona.

Foto: AA

Dodala je da su razgovarali i o bilateralnoj saradnju te i sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu. Najavila je da će posjetiti nizozemske trupe u misiji Althea i iz prve ruke saznati njihova iskustva.

Ollongren je dodala i da je jedna od tema razgovora bila i situacija na Bliskom istoku "nakon terorističkog napada Hamasa na teritoriju Izraela" koji snažno osuđuju te zabrinutosti koje ima Nizozemsla vezano za humanitarnu situaciju u Gazi i osiguranju humanitarne pomoći za Gazu da bi se izbjegla katastrofa.

- Nizozemska vlada je pozvala na humanitarnu pauzu u konfliktu koji se dešava i to vidimo kao veoma vitalno zbog veoma teške situacije za ljude u Gazi - rekla je ona.

Rekla je da su prošle sedmice okupili svoje državljane koji su mogli izaći iz Pojasa Gaze preko prelaza Rafah te da su zabrinuti za druge državljane Nizozemske koji se nalaze u Gazi.

- Znamo kako civilna populacija pati u ovom momentu, naročito djeca. Želimo da budemo u mogućnosti da osiguramo humanitarnu pomoć u svakom pogledu i svjesni smo da to može biti učinjeno samo ukoliko dođe do pauze u ratu - rekla je ona.

Dodala je da su pozvali na oslobađanje talaca koje drži Hamas od 7. oktobra.

Kajsu Ollongren je u Sarajevu dočekao Helez, sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, uz Počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga