open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
MUP KS predložio da se migranti presele u kasarnu na Bijambare; Dević: Nadam se da ovo nije politički prijedlog
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u izvještaju koji je predstavio zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo predlaže da se migrantski kamp otvori u kasarni Bijambare a kako bi se rasteretili postojeći kampovi u KS.
28.01.2021. u 18:18
get url
text

- Izmještanje prihvatnih centara van urbanih zona, a smještaj i rasterećenje prihvatnih kampova u KS može se riješiti otvaranjem kasarne Bijambare i tu smjestiti određeni broj migranata – navodi se u izvještaju koji se nalazi pred zastupnicima.

Zastupnik Mahir Dević smatea kako je to besmisleno jer su "Bijambare zaštićena zona nulte kategorije, da se radi o zaštićenom području koje godišnje posjeti 100 hiljada stanovnika BiH i turista".

Istakao je Dević i da ta kasarna nema uslove za prijem migranata jer "nema kanalizacione mreže, voda je dovedena sa obližnjeg izvora ali da nije dovoljna ni za stanovništvo sa tog područja".

- Nejasno mi je odakle takav jedan prijedlog i ko to uopće predlaže da to bude u sastavu prijedloga Ministarstva. Zanemaruje se činjenica o ogromnom ulaganju u zaštitu tog područja. Znate da je gore ogroman prostor zaštićen i da ju nulta zaštićenosti pejzaža, te da je zabranjena gradnja a kasarna se nalazi u žici koja se nalazi na tom području – kazao je Dević, te dodao da se nada da ovo nije prijedlog političke prirode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.