open-navfaktor-logo
search
Dječak Jakov
MUP-u nije prijavljen događaj iz vrtiću u Širokom Brijegu koji je šokirao javnost
Ministarstvu unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona nije prijavljen događaj iz Dječijeg vrtića "Trnoružica" iz Širokog Brijega koji je objavom na društvenim mrežama zgrozio javnost.
22.12.2022. u 15:38
get url
text

Naime, slučaj navodne diskriminacije i onemogućavanja dječaku sa downovim sindromom da učestvuje u božićnoj predstavi sa ostalom djecom privukao je veliku pažnju cijelog bh. društva objavom dječakove majke Dragana Mandić koja je ogorčena ponašanjem uposlenika dječijeg vrtića.

VEZANI TEKST - Snimci koji su šokirali mnoge: Tete iz vrtića nisu dale na pozornicu dječaku sa Downovim sindromom

Kako je Mandić napisala u objavi, njen dječak Jakov ide u ovaj vrtić u kojem je zajedno sa ostalom djecom trebao nastupati na predstavi, međutim to se nije desilo jer su ga tete sklonile sa bine uz obrazloženje "bolje da nije tamo smetat će im", napisala je majka dječaka.  

Iako iz vrtića "Trnoružica" tvrde da je cijela priča pogrešno shvaćena te da nije sve onako kako je majka ispričala, video na kojem se vidi kako teta iz vrtića skida dječaka sa bine te video na kojem dječak sjedi u nekom hodniku i pjeva daleko od bine i ostale djece podjelio je veliki broj građane uz osude na račun uposlenika ove ustanove, a gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević je pozvao nadležne institucije da urade svoj dio posla.

Iz gradske uprave Širokog Brijega su nam kazali da su upoznati sa situacijom i događajem u Dječijem vrtiću "Trnoružica" te da će se poduzeti sve potrebne mjere.

- Poduzet će se sve potrebne mjere, a nadležne službe će istražiti i utvrditi sve okolnosti. Žao nam je zbog cijele situacije. Svako dijete treba zaštiti jer su djeca nešto najvrjednije što imamo. Grad Široki Brijeg je uvijek bio podrška djeci s poteškoćama u razvoju. Institucionalnim djelovanjem podržavali smo i još ćemo više podržavati sve institucije koje rade i pomažu razvoju naše najranjivije skupine društva – ističu iz gradske uprave.

Prema nezvaničnim informacijama, majka Dragana je dječaka ispisala iz ovog vrtića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.