open-navfaktor-logo
search
Šta je istina
Neustavna Vlada KS, upitna ustavnost odluka u Skupštini, a "Trojka" izvodi performans sa papirima
Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je jer klubovi SDA i DF-a insistiraju da materijale za sjednicu dobiju u printanoj formi, napisao je nakon sjednice Skupštine KS Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo na Facebook profilu.
13.04.2022. u 12:05
get url
text

- Istina je da Poslovnik tako propisuje, a istina je i da smo zaključkom svi zajedno odlučili da se ne dostavlja printano, sve kolege se složile. Na tom zaključku stoji potpis kolege Čelika koji danas zajedno sa SDA insistira na printanim materijalima. Fadil Novalić apelira Ustavnom sudu i zaustavlja sve procese u Kantonu Sarajevo jer materijale zastupnici ne dobijaju u printanoj formi.

Zaustavili su Finansijski plan ZZO, Zakon o Srebrenici, boračke zakone, obrazovanje, turizam i još mnogo dobrih procesa, zapravo nisu zaustavili, usporili su – navodi Konaković.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH imao dosta posla u KS: Vlast u KS usvajala neustavne odluke i zakone

Kazao je da imaju sjednice sa obimnijim i manje obimnim dnevnim redom i da svaka od njih zahtijeva i obimniji i manje obiman materijal.

- Dio zastupnika materijale dobije na kućnu adresu, služba mora dostaviti. Trošak printanja nije mali, vrijeme je digitalizacije, ali SDA i DF su našli način da pokažu koliko su destruktivni.

Za printanje moramo posjeći nova stabla, ali to na kolege i nema baš neki utjecaj. Zvuči nevjerovatno, izgleda paradoksalno, na momente i tužno, ali tako funkcioniše opozicija SDA-DF. Slika sjednice Doma naroda jučer na kojoj su borački zakoni usvojeni rukama opozicija, 12 delagata Trojke, kolega Marjanović i još neke kolege, i slika sjednice SKS danas pokazuju naše suštinske razlike – naveo je Konaković.

Sa druge strane zastupnik Mahir Dević (SDA) kaže da suština odluka Ustavnog suda nije u printanju materijala.

- Mi nakon 6. aprila kada je došla presuda Ustavnog suda imamo neustavnu Vladu KS, prema presudi Ustavnog suda Vlada je imenovana na neustavan načini ostavljeno je šest mjeseci da se te nepravilnosti dovedu u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine KS, samim tim će biti u skladu sa Ustavom KS i Ustavom FBiH. Međutim, to nije najveći problem u konkretnoj situaciji jer je Ustavni sud ostavio tih šest mjeseci da se Zakon o ministarstvima uskladi. Ustavni sud utvrdio je niz drugih nepravilnosti koje aktuelni predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić provodi naravno po nalogu svog šefa Elmedina Konakovića – kazao je Dević te dodaje:

- Ustavni sud je sada utvrdio da oni ne znaju sazivati sjednice, da ne znaju dostavljati materijale zastupnicima na adekvatan način, pa da su obesmislili rad skupštinskih komisija koje treba da se očituju o svakom zakonskom rješenju jer u tim komisijama sjede eksterni članovi zbog provođenja javne rasprave o svakom aktu. Ustavni sud im je rekao da ne znaju sazvati Kolegij Skupštine KS to je pet stvari koje je Ustavni sud nabrojao. A sada su oni sve te stvari ponovo prekršili prilikom sazivanja današnje sjednice i sjednice za 19. april.

Kaže da je sjednica prekinuta jer su vjerovatno shvatili da treba da počnu raditi u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine KS.

VEZANI TEKST - Forto povukao sve materijale sa Skupštine KS nakon upozorenja iz opozicije, upitna ustavnost odluka

- Pokušavaju sve vrijeme da dezavuiraju javnost nazivajući to nekom blokadom. To nije blokada već treba da se radi u skladu sa Poslovnikom, Ustavom KS i Ustavom FBiH – naveo je Dević.

Dević ističe da je većina danas izvela performans donoseći isprintane materijale.

- Niko nije spominjao materijale. Oni su iz presude izvukli materijale, a navedeno je još pet-šest drugih stvari. Ustavni sud je kazao da se može mijenjati i Poslovnik. Gospoda se treba vratiti u okvire. Sada imaju ozbiljniji problem da svi zakoni, svi akti i sve što je usvojila Skupština KS dolaze u pitanje ustavnosti, oni ovu praksu kršenja Poslovnika primjenjuju od 2018. kada su ukrali izbornu volju građana i formirali vlast u KS bez SDA – zaključio je Dević.

Na dešavanja sa današnje sjednice Skupštine KS reagirao je i Klub Stranke za Bosnu i Hercegovinu kazavši da izražavaju žaljenje zbog prekida sjednice.

- Smatramo da je sjednica morala biti održana zbog tačaka koje su na dnevnom redu i zbog interesa građana. Međutim, evidentno je da vladajuća koalicija ima problema sa vođenjem izvršne i zakonodavne vlasti te poštivanjem definisanih procedura pa tako i u ovom slučaju provođenju odluka Ustavnog suda. Smatramo da su se svi problemi u Skupštini KS danas mogli izbjeći da je održan Kolegij na kojem bi se definisao red neophodnih poteza kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje Skupštine a pri čemu bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda. Evidentno je da vladajuća koalicija kao i dio opozicije koriste svaku moguću priliku za skupljanje predizbornih poena. Građani Kantona Sarajevo ne smiju biti taoci ovako neodgovorne politike – zaključuju iz Kluba SBiH u Skupštini KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.