open-navfaktor-logo
search
Svađe se nastavljaju
Nezvanično: Mandić zamrznuo sve funkcije u NS, koga je Forto stavio na kompenzacijske liste
Trećeg augusta istječe rok za predaju kompenzacijskih lista Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za Opće izbore 2. oktobra.  
01.08.2022. u 08:29
get url
text

VEZANI TEKST - NS se pretvorila u SNS: Forto kao Vučić, izbacio ljude sa listi i napravio svoje

Već smo pisali o tome kako je predsjednik Naše stranke Edin Forto odbacio kandidatsku listu Kantonalnog odbora Sarajevo za Skupštinu Kantona Sarajevo, a potom napravio svoju listu na kojoj je on nosilac, a ostalo su kandidati koji su njemu odani i po njegovoj mjeri. 

Isti recept primijenio je i kod federalnih, te državnih listi. 

Kada je pak riječ o kompenzacijskim listama, nezvanične su informacije, Forto je odlučio da eventualne "sadaka mandate" za Parlament Bosne i Hercegovine, ukoliko ne osvoje redovne, dobiju Sabina Ćudić i Peđa Kojović. 

Zanimljivo je da Damir Arnaut koji je dva mandata u državnom Parlamentu potrošio zahvaljujući kompenzaciji, ovoga puta našao se kao nosilac jedne od listi za Parlament FBiH, ali mu Forto nije osigurao zastupnički mandat ukoliko ne prođe. Odlučio se da prve dvije pozicije na kompenzacijskoj listi daruje Mirsadu Čamdžiću i Mirjani Marinković-Lepić. 

U Našoj stranci ključa i dalje dobrano oko kandidatskih listi iako su davno sve predane, a njihova konačna ovjera završena je u CIK-u. Kako nezvanično saznajemo, to je i bio razlog da potpredsjednik NS Srđan Mandić zamrzne svoju stranačku funkciju na šest mjeseci. 

Mandić se, a što je i javno iskazao, ne slaže sa Fortinim načinom vođenja stranke i slaganja kandidatskih listi. Podsjetimo, mjesta ni na jednoj od kantona do države nije bilo za bivšu ministricu pravde i uprave u Vladi KS Lejlu Brčić, što je i sama potvrdila objavom na društvenim mrežama. 

Tako je na njenu objavu "Čast mi je obavijestiti vas da nisam broj ni na jednoj listi" Mandić ostavio komentar podrške, a oglasila se i članica Glavnog odbora i vijećnica iz Bihaća Šeherzada Delić te bivša članica i funkcionerka Naše stranke Amra Zulfikarpašić. 

Forto je na svom Twitter profilu objavio fotografiju na kojoj grli Mandića. Izvori iz Naše stranke kažu da se radi o pokušaju predsjednika NS da se približi ponovo Mandiću s kojim ne priča već izvjesno vrijeme, te da mu putem društvenih mreža iskaže podršku u trenutku kada NiP aktivno radi na njegovoj smjeni. 

Fotografija je nastala prošle godine u junu kada je otvoreno kino Cineplexx.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.