open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Nikšić: Sa ljudima na crnoj listi nećemo koalirati; Šest dana poslije Mirsad Kukić u Centrali SDP-a
U Centrali SDP-a u sarajevskoj ulici Alipašina 14 održava se sastanak stranaka koje su podržale Denisa Bećirovića kao kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Onaj što je prvi najavio da će to biti koalicija koja će činiti vlast nakon izbora, Fahrudin Radončić, ne prisustvuje sastanku. Njegov SBB rijetko gdje da će biti i opozicija, kamoli vlast. 
11.10.2022. u 13:06
get url
text

Već nakon izbora 2. oktobra Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, koji se ne može izboriti da kao zastupnik zasjedne u državni Parlament, čak ni preko kompenzacijske liste, najavio da će želi formirati vlast sa 11-orkom. Drugim riječima, bez SDA po svaku cijenu. Više nije ni tajna da je Nikšić takav nalog dobio iz stranih ambasada, a ne od vlastite stranke ili savjesti. Ili pak dobrobiti države Bosne i Hercegovine. 

 VEZANI TEKST - SDP nikad nije kažnjen zbog "zagrljaja" sa SDA, već svojih grešaka: Ide li ovog puta u eksperiment štetan po državu?

No interesantno je kako je Nikšić obrazložio s kim hoće, s kim neće u vlast, pa se već nakon šest dana sudario sam sa svojim "principima". 

- Sa ovakvom SDA opterećenom brojnim aferama, sa ljudima koji se nalaze na crnoj listi, sa katastrofalnim iskustvima ne samo SDP nego svih koji su s njima sarađivali, naravno da nismo spremni sarađivati. Mislim da su poruke predstavnika međunarodne zajednice nedvosmislene.

Ambasada SAD-a je jasno i glasno poručila da SDA štiti i provodi korupciju čime urušava državu i državne institucije. Pečat na ovakav jasan stav je stavljanje premijera Vlade Federacije Fadila Novalića na crnu listu - izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, za Avaz 5. oktobra. 

VEZANI TEKST - NES: Krali iz Merhameta, prodavali diplome, nudili posao za seks, a tvrde da nisu ni kahvu popili za uslugu

Osim što je i sam, kao i dobar dio stranačkih mu kadrova, u javnosti osumnjičen za učešće u brojnim aferama koje pravosuđe nikada nije do kraja ispitalo i prosecuiralo, a neki od SDP-ovaca su pravomoćno presuđeni, Nikšić je ostao neprincipijelan i po pitanju međunarodnih sankacija. Naime, američka crna lista ne predstavlja nikakav problem kada je u pitanju moguća koalicija sa PDA i njenim stvarnim predsjednikom Mirsadom Kukićem. 

Kukić se danas pojavio u Centrali SDP-a na razgovorima predsjednika stranaka koje su podržavale Bećirovića, gdje će biti riječi i o formiranju vlasti. Formalna predsjednica PDA Elzina Pirić tek je pratnja šefu Kukiću. 

Na američkoj crnoj listi završio je Kukić zbog umiješanosti u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Tako glasi objašnjenje iz State Departmenta. 

VEZANI TEKST - Afera Razim: Ovo je snimak SDP-ove kupovine ruku u Skupštini USK zbog kojeg je podignuta optužnica

Opterećena brojnim aferama je i stranka NES (A-SDA) čiji su čelnici osuđeni, sudi im se ili osumnjičeni za brojna koruptivna djela i kriminal.

Jedan takav je Rifet Hozanović, 2011. godine proglašen je krivim zbog krađe novca iz Merhameta. On je tada osuđen na dvije godine zatvora i tri godine zabrane svakog javnog djelovanja po odsluženju kazne.

Hozanović i NES su SDP-ovi dugogodišnji partneri u vlasti Unsko-sanskog kantona. Upravo zbog sumnje na koruptivne radnje radi podrške NES-ovoj vladi, protiv SDP-ovca Razima Halkića podignuta optužnica.

Sastanku u SDP-u radi dogovora o formiranju vlasti prisustvuje i Fuad Kasumović, predsjednik lokalne zeničke stranke Bosonskohercegovačka inicijativa. Kasumović, pored brojnih sumnji u koruptivna djela ima i zvanično potvrđenu optužnicu u slučaju "Zenicatrans".

Dakle, radi se o čelnim ljudima stranaka koje je Nikšić pozvao na pregovore o formiranju vlasti, dok je Novalić koji je Nikšiću tobože sporan, daleko od bilo kakve čelne pozicije unutar SDA. 

Kada se bošnjačke stranke - kako ih vidi HDZ, ali i dio međunarodne zajednice koja stoji iza nametnutih odluka visokog predstavnika Christian Schmidt - međusobno dogovore, ulijedit će pregovori sa HDZ-om. 

VEZANI TEKST - Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH

HDZ nije sporan Nikšiću ni zbog kriminala, ni zbog američke crne liste na kojoj je završio Marinko Čavara, potpredsjednik te stranke. 

Želja sarajevske proširene "Trojke" je da i na državnom nivou vlast formira sa SDS-om i PDA. Pritom je SDS kompletan na američkoj crnoj listi već oko dvije decenije. Na crnim listama i pod drugim međunarodnim sankcijama su i čelni ljudi SNSD-a, druge stranke koja je potencijalni partner u državnoj vlasti. 

Kao što se vidi iz priloženog, vlast se opet formira na principima. Princip se zove - može sve, samo da nije SDA. 

{$galerijaFotografija}

Sastanak, stranke, SDP, 11.10 2022
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.