Nedopustiva greška

NiP traži odgovornost vodstva TVSA zbog filma emitovanog 11. jula

Film dovodi u pitanje presudu Radislavu Krstiću, prvoj osobi koju je Haški tribunal osudio za genocid nad Bošnjacima

Iz Naroda i pravde pozvali su rukovodstvo TVSA da preuzme odgovornost i kazni odgovorne za emitiranje sramnog filma o Srebrenici.

-Odgovorne osobe iz rukovodstva TVSA moraju preuzeti odgovornost za emitiranje bugarskog filma "Tužilac, branilac, otac i sin", koji je na ovoj televiziji emitiran 11. jula ove godine - saopćeno je iz Naroda i pravde.

Iz ove stranke navode kako je emitiranje filma koji relativizira činjenice utvrđene pred Haškim tribunalom, te kojim se dovodi u pitanje i cjelokupan rad tribunala, nedopustivo i sramno.

-Tražimo da rukovodstvo TVSA preuzme odgovornost za načinjeni propust, da provede internu istragu i utvrdi ko je odgovoran, te zašto se ovakav film uopće našao na malim ekranima, te zašto je emitiran na dan dženaze žrtvama genocida u Srebrenici - stav je Naroda i pravde.

Film, kako ističu, relativizira cjelokupan rad Haškog tribunala, dovodeći u pitanje činjenice koje je utvrdio sud o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem izvršenja genocida nad Bošnjacima na području zaštićene zone Srebrenica i Žepa.

-Odluka da se film emitira bila je nedopustiva greška odgovornih na TVSA. Rukovodstvo mora izaći sa jasnim i nedvosmislenim informacijama ko je i zašto donio odluku da se takav film emitira. Oni koji su imenovani na najodgovornije funkcije moraju se znati suočiti sa odgovornošću koju ta funkcija nosi, moraju znati prihvatiti greške i posljedice koje one nose sa sobom - navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Film dovodi u pitanje presudu Radislavu Krstiću, prvoj osobi koju je Haški tribunal osudio za genocid nad Bošnjacima.

-Posebno je opasna činjenica da film dovodi u pitanje osnovne postulate na kojima je radio Haški tribunal. Insinuirajući da je Krstić osuđen za genocid isključivo zahvaljujući lažnim svjedočenjima, film na nedopustiv način negira genocid i ponavlja sramne laži koje svakodnevno možemo čuti od rukovodstva Srbije i Republike Srpske. Emitiranje ovog i ovakvog filma je daleko iznad rasprava o sposobnosti i podobnosti novog rukovodstva TVSA. Odbrana istine o genocidu i agresiji na našu domovinu je važnija od svakog pojedinca i iznad je svakog partikularnog interesa. Za nas je neprihvatljivo rukovodstvo koje se ne može nositi sa odgovornošću i posljedicama vlastite greške - kaže se na kraju saopćenja Naroda i pravde.     

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga