open-navfaktor-logo
search
Posipanje pepelom
Nisu htjeli biti dio "bošnjačke reprezentacije": SDP tvrdi da su podržali Tabakovića, činjenice ih demantuju
Da ne upotrijebim neku tešku riječ, nije nikakvo probosansko jedinstvo. To je bošnjačko jedinstvo. SDP ne želi da se kvalifikuje kao dio bošnjačke reprezentacije i da u naše ime Bakir Izetbegović pregovara sa bilo kime, pa i kada je Srebrenica u pitanju.
01.12.2020. u 13:10
get url
text

Poručio je to u augustu 2019. godine predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, govoreći o mogućnosti podrške zajedničkom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica.

Na takvom pristupu su mu čestitali i pojedini samoproglašeni politički analitičari, poput Ivane Marić.

Da SDP neće podržati zajedničkog kandidata probosanskih stranaka, potvrdio je Nikšić i u januaru ove godine, kada je kazao da "SDP nije ranije pristao, pa neće ni sada, biti dio samoproglašene bošnjačke reprezentacije".

- U svakom slučaju, Srebrenica je oduvijek bila bitna za SDP, a tako će biti i ove izbore – poručio je Nikšić.

Koliko je Srebrenica zaista važna toj stranci, potvrdila su posljednja dešavanja u vezi s angažmanom njenih zvaničnika na izbornim krađama u korist aktuelnog načelnika i negatora genocida Mladena Grujičića.

Na odluku SDP-a da ne podrži zajedničkog kandidata probosanskih stranaka u Srebrenici u međuvremenu su upozoravali pojedini zvaničnici te stranke, koji su zbog takvih stavova dobili status disidenata.

Drugog juna ove godine je potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović uputio ličnu podršku, kako je kazao, zajedničkom kandidatu političkih stranaka koje poštuju pravosnažne sudske presude o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.

VEZANI TEKST - Denis Bećirović: Javno i nedvosmisleno podržavam zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice

Nekoliko dana kasnije je bivši generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić poručio da je Srebrenica iznad svake političke i ideološke podjele.

- Za mene je jedina podjela u Srebrenici na one koji negiraju i one koji poštuju presude suda za genocid. Stranke koje ne negiraju genocid trebaju imati jednog kandidata za načelnika Općine Srebrenica. Da li to znači da smo u koaliciji sa SDA i njihov privjesak? Naravno da ne. Imamo stotine drugih gradova i općina u BiH gdje možemo pokazati naše ideološke, političke i sve druge razlike, ne smije Srebrenica biti poligon za politikanstvo – kazao je Čengić.

Međutim, vrh SDP-a nije imao sluha za ove lične poruke svojih zvaničnika, te nikada nisu donijeli drugačiju odluku u odnosu na onu koju je saopćio Nikšić, a to je da neće podržati zajedničkog kandidata jer ne žele biti dio "bošnjačke reprezentacije".

O eventualnom postojanju takve odluke nikada nisu obavijestili javnost, što je važno naglasiti uzimajući u obzir posljednje saopćenje te stranke, u kojem se pokušavaju sakriti iza ličnog stava Denisa Bećirovića.

VEZANI TEKST - Čengić: Stranke koje ne negiraju genocid trebaju imati jednog kandidata za načelnika Srebrenice

- Istina je da je SDP prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića, podršku kandidaturi SDP-a je jasno artikulisao potpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture – piše u saopćenju SDP-a.

Ne postoji javni istup ili pisani trag koji potvrđuje navode iz posljednjeg saopćenja SDP-a, a koje govori o podršci Tabakoviću. Javno saopćavanje podrške zajedničkom kandidatu bilo je neophodno, prije svega kao poruka simpatizerima te stranke koji su imali dilemu u kontekstu podrške Tabakoviću, ali ta informacija nikada nije odaslana iz centrale SDP-a, što dovoljno govori o vjerodostojnosti posljednjeg pokušaja te stranke da prikrije činjenicu o izostanku podrške Aliji Tabakoviću.

Podsjećamo, službenici SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH vrše pretrese u Srebrenici zbog sumnje da su predsjednik Općinskog odbora SDP-a Srebrenica Bego Bektić i njegovi saradnici učestvovali u izbornim prevarama u korist Mladena Grujičića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.