open-navfaktor-logo
search
Potreban napredak
Njemački ambasador Fitschen: Schmidt donio odluke kako bi deblokirao politički proces u BiH
Sarajevska Općina Stari Grad organizovala je danas ceremoniju sadnje lipa u Aleji ambasadora gdje su još dva ambasadora posadila stabla lipe na popularnoj starogradskoj šetnici.
27.10.2022. u 14:05
get url
text

Stabla lipe u prisustvu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića zasadili su ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Thomas Fitschen i ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

Nakon današnje ceremonije Aleja ambasadora sada ima 234 zasađenih stabala lipe.

Ambasador Fitschen je tim povodom podsjetio da Republika Njemačka i Bosna i Hercegovina imaju veoma dobre i bliske odnose.

- Ovu sadnju stabla vidim i kao simbol odnosa između Njemačke i Bosne i Hercegovine. Svakom stablu je potrebno dobro tlo, a ja vidim ovu podlogu kao 30 godina partnerstva između Njemačke i Bosne i Hercegovine. Svakom stablu je također potrebno dovoljno vode, zašto? Pa to su raznovrsni kontakti Njemačke i Bosne i Hercegovine, gosti, turisti, i nemojmo zaboraviti, 400.000 Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Njemačkoj - rekao je Fitschen.

Kratko je komentarisao i aktuelnu političku situaciju u BiH i odluke koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u vezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH.

- Visoki predstavnik je te odluke donio u smislu da budu doprinos političkom procesu kako bi se on deblokirao ovdje u zemlji. Ja se iskreno nadam da će mu to poći za rukom jer ovoj zemlji je potreban napredak, reforme, kako bi ova zemlja išla u pravcu boljeg sutra - kazao je njemački ambasador.

Ambasador Republike Srbije Đorđević izrazio je nadu da će ova lipa biti simbolični pokazatelj budućnosti dvije države.

- Vidimo 20 godina se baštini ova tradicija i drago mi je da sam kao ambasador Republike Srbije postao dio te tradicije. Nadam se da će lipa kao specifičan simbol Slovena biti dobar pokazatelj budućnosti naših odnosa koji će se razvijati na dobrosusjedski način. I Srbiji kao i Bosni i Hercegovini je stalo da ti odnosi budu na boljem i boljem nivou i nadam se da će ova lipa biti mali simbolični pokazatelj onoga šta nas čeka u budućnosti, da se okrenemo ka budućnosti i da živimo i radimo za budućnost - rekao je Đorđević.

Načelnik Hadžibajrić je izjavio da će tradicija sadnje lipa biti nastavljena i u narednom periodu.

- Sa današnje dvije lipe završili smo ovaj prvi dio Aleje ambasadora. Ukupno su zasađene 234 lipe. Tradicija se i dalje nastavlja. Općina Stari Grad ima izuzetno dobre odnose sa svim ambasadama - kazao je Hadžibajrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.