open-navfaktor-logo
search
"Ne" Bećirevićevom zaključku
"Nositelj europskih vrijednosti": Zašto je Čović protiv sankcija Rusiji?
Delegati HDZ-a BiH na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali zaključak delegata Denisa Bećirovića (SDP) kojim je od "Vijeća ministara BiH zatraženo potpuno usklađivanje politike, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Evropske unije o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu".
24.03.2022. u 16:10
get url
text

Bećirović je tražio da njegov zaključak bude uvršten u dnevni red sjednice.

VEZANI TEKST - Državni zastupnici traže isključenje Rusije iz PIC-a i vizni režim za ruske diplomate

Od 15 prisutnih delegata, šest je bilo za, sedam protiv i dva suzdržana. Svi delegati iz Republike Srpske bili su protiv (Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović, Mladen Bosić, Nikola Špirić), dok su iz Federacije BiH protiv bili HDZ-ovci, predsjedavajući Doma Dragan Čović i Marina Pendeš, a suzdržani Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Bećirović je prilikom predlaganja ove tačke dnevnog reda istakao da se mora danas napraviti razdjelnica, ko je za Evropsku uniju, SAD i slobodni svijet, a ko za kandidatski status kod Putinove Rusije i Lukašenkove Bjelorusije.

- Danas je gotovo mjesec od početka agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Ja sam 2. marta uputio prijedlog deklaracije o osudi agresije na Ukrajinu. Mnogi su očigledno mislili da se to može ignorisati i glumiti neutralnost. Svima je valjda sada jasno da je to bila pogreška. Nalazimo se u jako ozbiljnoj sitauciji. Osam ambasadora na čelu sa šefom Delegacije EU-a u BiH Johannom Sattlerom uputilo je demarš Vijeću ministara BH u vezi sa glasanjem o rezolucijama EBRD-a. EBRD je od izuzetnog značaja za BiH, kreditor koji finansira milionske iznose. Vijeće ministara je ponovo odgodilo glasanje o tome, a rok istječe za nekoliko dana. Da li su svjesni u kakvu nevolju mogu uvući cijelu BiH – kazao je Bećirović.

VEZANI TEKST - Bosna i Hercegovina ponovo uskladila politiku sankcija EU-a protiv Rusije

I ne bi bilo prvi put da Čović i njegova ekipa glasaju protiv, odnosno da se priklone delegatima iz Republike Srpske. Današnje "ne" Bećirovićevom zaključku malo je drugačija situacija.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 4. marta, gotovo istovjetan zaključak, samo drugačije formulisan, predložila je Čovićeva zastupnica Borjana Krišto.

Krišto je predložila, a Zastupnički dom usvojio "Rezoluciju Evropskog parlamenta od 1. marta 2022. godine o ruskoj agresiji na Ukrajinu (2022/2564(RSP)), i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o Ukrajini te dao punu podršku institucijama Evropske unije u njihovim aktivnostima odgovora na invaziju Ruske Federacije prema Ukrajini".

Zbog čega različita glasanja o istom?

Odgovor je krajnje jednostavan. Čović samo sebe vidi kao "nositelja europskih vrijednosti" i niko drugi u ovoj državi nema pravo osim njega i HDZ-ovaca predlagati bilo šta u vezi s Evropskom unijom. Uz to, ne treba zaboraviti i njegove veze sa Ruskom Federacijom, što lične što preko zvaničnika iz susjedne Hrvatske, te se zaključak koji je predložila Krišto koji je podržan u Zastupničkom domu BiH, nakon što je on danas glasao protiv Bećirevićevog, može posmatrati i kao svima znano političko licemjerstvo čelnika HDZ-a. Malo je Evropljanin, a malo više ruski igrač. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.