Premijer FBiH

Novalić: Vlada HNK najbolje iskoristila pomoć s federalne razine

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) primjer kako na dobar način iskoristiti sredstava s federalne razine u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Novalić novinarima je to izjavio u sklopu sastanka izaslanstva Vlade FBiH i izaslanstva Vlade HNK na kojem se razgovaralo o projektima pomoći nižim razinama vlasti u sanaciji posljedica pandemije te infrastrukturnim projektima koje finansira Vlada FBiH na području HNK.

Novalić je podsjetio da je krajem prošle godine s predstavnicima svih kantona održan sastanak na kojem su predstavnici kantonalnih vlada mogli iznijeti svoje ideje kada je u pitanju federalni budžet, kao i ekonomske mjere pomoći.

Preživjeti vrijeme pandemije koronavirusa

- Moram priznati da je ovogodišnji budžet prilično kreiran baš s tog sastanka, gdje je upravo premijer HNK Nevenko Herceg rekao da niti ove godine kantoni neće moći, s obzirom na prihode, iznijeti taj teret finansiranja i predložio da ostane u Vladi FBiH i dalje tih 200 miliona grantova, da pokušamo preživjeti ovo korona vrijeme - kazao je federalni premijer.

Po njegovim riječima, takav je prijedlog usvojen, pa tako kantoni i ove godine mogu računati na oko 200 miliona maraka pomoći s federalne razine.

- Prošle godine je tih 200 miliona maraka i 30 miliona općinama imalo itekakav utjecaj, a sredstva su najbolje iskorištena ovdje u HNK - naglasio je Novalić.

Dodao je kako je na tomu zahvalio kantonalnom premijeru Hercegu i Vladi jer "su se pokazali primjerom kako to treba raditi".

- Zahvaljujući tome imamo relativno dobre rezultate borbe protiv pandemije, naročito u ekonomskom smislu, ali mislim da i u zdravstvenom nisu loši - kazao je Novalić i pritom napomenuo kako su posebno klinički centri pokazali zrelost i iznijeli teret.

Odlični ekonomski pokazatelji u prva četiri mjeseca 2021.

Govoreći o ekonomskim rezultatima ostvarenim u prošloj godini federalni premijer je kazao kako oni nisu zanemarivi.

- Mi smo 27.000 izgubljenih radnih mjesta koje smo do maja imali vratili, ostalo je još 12.000. Znači, svojim mjerama vratili smo praktično dvije trećine izgubljenih radnih mjesta u Federaciji BiH.

Kada su u pitanju privredna zbivanja prva četiri mjeseca ove godine su, vjerujete, bolja nego bilo koje četveromjesečje u našoj prošlosti. Imali smo 17,7 posto povećan izvoz i prvi put u historiji Federacije imamo pokrivenost uvoza izvozom 65 posto. On je inače u ravnoteži 56 posto - dodao je.

U istom razdoblju u Federaciji BiH ostvaren je industrijski rast od 17,6 posto.

Sektor koji je najteže pogođen u korona-krizi je turizam, a Novalić je najavio dodatnu pomoć za taj sektor:

- Mi smo imali posebno kreirane mjere za turizam, imat ćemo i ove godine kreirane mjere za turizam, i sve što radimo radimo harmonizirano da bismo i tu granu podigli. Ovih dana je aktualno oslobađanje od viza svih onih koji posjećuju naše tri glavne turističke destinacije, a to su Hercegovačko-neretvanski, Sarajevski i Unsko-sanski kanton - kazao je Novalić.

U tom smislu, dodao je, podupiru se i zračne luke, pa je tako Zračna luka Mostar ove godine dobila potporu (subvenciju) od 3,5 miliona maraka s federalne razine.

- Grantovska potpora iz Vlade FBiH prema HNK bila je 60 miliona maraka, to je po glavi stanovnika najveća potpora - istaknuo je.

Od ukupnog iznosa 19,2 miliona maraka odnosni se na direktni transfer Vlade FBiH prema Vladi HNK, dok se ostatak iznosa odnosi na pomoć zdravstvu i pomoć ekonomiji kroz federalni korona-zakon.

Najavio je i skoro usvajanje zakona o restrukturiranju zdravstva, koji će biti "težak" 210 milijuna maraka, od čega se jedna trećina odnosi na SKB Mostar.

Hercegovina veliko gradilište

Premijer Novalić podsjetio je da se u HNK realiziraju neki on najvećih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH, poput izgradnje saobraćajnice Stolac – Neum.

- Mi smo ovdje u naponu gradnje autoceste, ovdje i kod Zenici ulažu se stotine miliona pa i više. HNK ima tu sreću da se nalazi na važnoj poziciji i mi nećemo prestati da ga podupiremo - poručio je federalni premijer.

Zakon u skladu s preporukama WHO-a

Upitan o prijedlogu zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, komu se protive ugostitelji, premijer Novalić je kazao kako je riječ o zakonu koji je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a te preporuke implementiraju se u 170 zemalja svijeta.

- Izračuni su pokazali da je pušenje najutjecajniji faktor na dužinu života i na zdravlje, te da je mnogo bolje spriječiti pušenje nego liječiti posljedice pušenja. Mi smo spremni odreći se novca, nekih 800-900 miliona kroz akcize, radi zdravlja ljudi - kazao je Novalić.

 

Komentirao je i proces vakcinacija, kazavši kako je do sada uvezeno 600.000 doza cjepiva, od čega je manji dio donacija, dok je veći dio vakcina plaćeno.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga