Rezultati Vlade FBiH

Novalić vs. Nikšić: Rast plaća 290 naprema 20 KM, penzija 110 naprema 26 KM, zaposlenih 64.000 naprema 7.000...

Fadil Novalić i Nermin Nikšić
FOTO: Damir Hodžić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, izazvan pojedinim istupima u medijima, usporedio je rezultate rada svoje vlade sa onom koja mu je prethodila.

- Tragom istupa Envera Kazaza koji ističe da je Novalićeva vlada ušla u drugi tehnički mandat. Činjenice: Po našim zakonima ne postoji tehnički mandat. Gotovo identično je američki ambasador na dan usvajanja zakona o državnoj imovini u RS-u zamagljivao javnost skretanjem pažnje na tzv. "nepostojeću Vladu FBiH" i potrebu da se "očajno" stanje u FBiH (u RS-u stanje, valjda, uopšte nije očajno) što prije pođe rješavati izborom nove vlade - naveo je Novalić u objavi na Facebooku.

Sada gotovo na isti način Kazaz, dodaje on, na dan proslave "dana RS" 9. januara u Lukavici izbacuje gotovo identičnu tezu kako bi se abolirao Dodik od antiustavnog i antidejtonskog djelovanja jer je postao partner za formiranje vlasti sa osmorkom/šestorkom.

- Treba podsjetiti prof. Kazaza da se stanje u društvu prikazuje svuda na svijetu prihvaćenim parametrima, a oni pokazuju sljedeće:
- U "Novalićevoj tehničkoj eri" rast bruto društvenog proizvoda (BDP-a) je bio 11 milijardi, u Nikšićevoj 1.4 milijardi.
- u "Novalićevoj eri" je povećan broj zaposlenih za 64.000, u Nikšićevoj 7.000.
- u "Novalićevoj eri" rast godišnjeg izvoza je bio 6,3 milijarde, u Nikšićevoj 1 milijarda.
- u "Novalićevoj eri" prosječna plaća je narasla 290,00 KM, a u Nikšićevoj 20,00 KM
- u "Novalićevoj eri" penzije su porasle 110,00 KM i bile su redovne, u Nikšićevoj 26,00 KM i uvijek su kasnile
- u "Novalićevoj eri" porezni prihodi sa kojima se rješavaju socijalni problemi društva i potiče rast ekonomije povećani su za 3 milijarde i 800 miliona a u Nikšićevoj eri su pali 270 miliona - napisao je Novalić.

Postavlja se pitanje je li profesor Kazaz, poentira Novalić, uopšte kvalificiran da ocjenjuje rad Vlade ako ne koristi podatke i činjenice, čije je uvažavanje minimalni uvjet iznošenja ocjene za jednog profesora.

- Možda mu je lakše da ne troši vrijeme iznoseći proizvoljne i neistinite kvalifikacije. Očigledno je došlo vrijeme da prof. Kazaz uradi jednu "trezvenu" analizu - zaključio je premijer FBiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga