open-navfaktor-logo
search
Ubijeno 14 Sarajlija
Obilježena godišnjica masakra u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji
Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enverom Hadžiahmetovićem, danas je položila cvijeće na mjesto masakra u ulici Hakije Turajlića do broja 39 na Dobrinji.
12.07.2022. u 12:47
get url
text

Prije 29 godina, na današnji dan, na  tom mjestu  je od minobacačke granate ispaljenje sa agresorskih položaja ubijeno 14 građana, dok ih je 16 teže i lakše ranjeno. Ubijeni su: Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Vinka Knehtl, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Dragica Mićanović, Sulejman Selimović, Zoran Simić, Enisa Talić, Ibro Talić, Jasna Tvrtković i Stela Tvrtković.

U obraćanju prisutnima  ministar Hadžiahmetović je podsjetio  na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su građani bili izloženi velikim patnjama, bez vode, hrane, struje, grijanja, a povrh svega su bili izloženi i stalnim granatiranjima i snajperima.

- Ni u kakvim konotacijama ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da granate i snajperi sa brda nisu birali ni godine, ni spol, niti vjersku a ni nacionalnu pripadnost - naveo je, između ostalog, ministar Hadžiahmetović.

Dodao je, da pravda mora biti zadovoljena i da počinioci strašnih zločina, moraju biti adekvatno kažnjeni.

Za ovaj i ostale zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Kaznu doživotnog zatvora služi i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.