open-navfaktor-logo
search
Nema na Wikipediji
Ocjena Istinomjera: Konaković iznosi neistine o proceduri imenovanja ambasadora BiH
Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i šef Naroda i pravde Elmedin Konaković, govoreći o reviziji presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije putem svoje zvanične Facebook stranice, iznio je, između ostalog, i neistinitu tvrdnju o načinu imenovanja ambasadora/ica Bosne i Hercegovine.
11.05.2022. u 15:28
get url
text

Tako je Konaković ustvrdio da "Bošnjak u Predsjedništvu BiH postavlja ambasadora/icu" u Nizozemskoj.

- Ambasadorica BiH je mogla legalno predati zahtjev za reviziju. Zbog toga je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović izabrao kao stalnu ambasadu upravo tu u Holandiji. Stalna znači da nema izmjena i da Bošnjak u Predsjedništvu BiH postavlja ambasadora/icu, izjavio je Elmedin Konaković, 8. maja 2022. 

Istinomjer je od Elmedina Konakovića zatražio dodatno pojašnjenje da li je u svojoj tvrdnji mislio na neku konkretnu odluku Predsjedništva BiH kada je riječ o imenovanju ambasadora/ica, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao, objavio je Istinomjer. 

Podsjećamo, Istinomjer je nedavno slične tvrdnje portparola SNSD-a Radovana Kovačevića o proceduri imenovanja ambasadora/ica Bosne i Hercegovine ocijenio neistinitim.

Kada je riječ o proceduri imenovanja ambasadora/ica, ona je prvenstveno definirana Članom 5. (Predsjedništvo) Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno dijelom kojim su precizirana ovlaštenja Predsjedništva. Tako je Ustavom BiH definirano da je Predsjedništvo BiH, između ostalog, nadležno za:

- Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije.

Dakle, u Ustavu BiH se ne navodi da ambasadore/ice imenuju "Bošnjaci, Hrvati ili Srbi". Također, Stavom (2) c) Člana V precizirano je i da se imenovanje ambasadora donosi konsenzusom:

- Predsjedništvo će nastojati da usvoji sve odluke Predsjedništva – tj. one koje se tiču pitanja koja proizlaze iz člana V (3), tačke (a) do (e) – putem konsenzusa. Takve odluke mogu, pod uslovima iz tačke (d) ovog stava, usvojiti dva člana ukoliko svi pokušaji da se dostigne konsenzus ne uspiju.

Pored Ustava, procedura imenovanja ambasadora/ica i drugih međunarodnih predstavnika/ca BiH definirana je i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, ali i Odlukom o postupku imenovanja ambasadora/ica i drugih međunarodnih predstavnika/ca BiH, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo na 34. redovnoj sjednici, održanoj 3.4.2013. godine.

Kako se navodi u Članu 4. Odluke o postupku imenovanja ambasadora/ica i drugih međunarodnih predstavnika/ca BiH, ambasadore/ice i druge predstavnike/ce Bosne i Hercegovine "imenuje, postavlja, opoziva i razrješava Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na prijedlog članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

Niti jedan od navedenih zakonodavnih akata ne propisuje bilo kakvu kvotu ili odrednicu na osnovu koje bi bili birani ambasadori/ce iz reda bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda. Ono što Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva jedino propisuju u tom smislu jeste da prilikom imenovanja ambasadora/ica i drugih međunarodnih predstavnika/ca Bosne i Hercegovine od Predsjedništva BiH njih “najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije BiH”.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer tvrdnju Elmedina Konakovića da "Bošnjak u Predsjedništvu BiH postavlja ambasadora/icu" u Nizozemskoj ocjenjuje neistinitom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.