open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Pecikoza: Hoću li zbog ženine dionice od 25 KM u zatvor, a ja prijavio 140.000 KM
Skupština Kantona Sarajevo danas razmatra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.
15.03.2022. u 15:02
get url
text

- Ovo je opredjeljenje da se odlučno suprostavimo korupciji, striktne mjre su potrebne - kazala je između ostalog ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini KS.

Zastupnik Fahrudin Pecikoza kazao je da je bio predmet istrage antikorupcijskog tima prošle godine.

- Ustanovili su kako nisam prijavio imovinu supruge u vrijednosti od 25 maraka. Moja supruga nije ni znala da ima neku dionicu. Ja bih sad po ovom novom zakonu, ako moja supruga zaboravi meni reći da ima tu dionicu od 25 maraka trebao ići u zatvor, kako to ovaj zakon predviđa. Druga stvar ja na sedmičnom nivou imam ugovore o djelu, radim svoj posao, jedan sam od zastupnika koji zarađuje novac i mimo politike i to ozbiljan novac. Sad sam dobio dres od Dončića na poklon koji je jedan od najboljih NBA igrača jer je pjevao jednu moju pjesmu u nekom dokumentarnom filmu, meni je nejasno jel ja sad to trebam prijaviti jer je to ipak imovina, to je poklon. Ja sam taj poklon dobio kao umjetnik ne kao političar. Jednog od najboljih NBA igrača potpisan vrijedi nešto na tržištu i ja ne razumijem da li ja to trebam prijaviti ili ne prijaviti - kazao je Pecikoza.

Pitao je šta ako zaboravi prijaviti 30 KM, a prijavi 140.000 maraka, da li to znači da će ga Tužilaštvo privesti. 

- Zakon je malo nejasan jer proganja ljude koji dobijaju novac na račun i koji rade legalno. Sav moj novac koji dobijam iz osam agencija je oporezovan i platio sam porez na svaki dinar. Dešava se da zaboravim, ja sam čovjek u godinama i zaboravit ću prijavit honorar i neko će mi naći i poslali su mi jako ružno pismo, ja došao kad pronašli mi 25 maraka, a imate predsjednika suda nije prijavio imovinu u Španiji - kaže Pecikoza.

Pecikoza kaže da je nepristojno nekoga pitati kolika ti je plaća. 

- Kolega kolegu ne pita kolika su ti primanja. Žena i muž su odvojene kase. Dok sa druge strane imamo javne zvaničnike, ministre koji naprave štetu budžetu nelegalnim otkazima, pa imamo 10 miliona presuda da isplatimo, to niko ne odgovara - kaže Pecikoza.

Pecikoza je rekao da mu nije jasno šta treba a šta ne treba da prijavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.