open-navfaktor-logo
search
Kupovina opreme
Policijski komesar KS Nusret Selimović na "ubrzane" javne nabavke potrošio više od 50.000 KM
Pandemija koronavirusa je otvorila prostor čelnicima institucija u Bosni i Hercegovini za slobodnu interpretaciju Zakona o javnim nabavkama BiH, koja je, kako je javnost imala priliku svjedočiti u proteklom periodu, nerijetko zloupotrebljavana za sklapanje vrlo upitnih ugovora o javnim nabavkama.
15.05.2020. u 10:24
get url
text
Nusret Selimović

Član 1. stav 1. tačka b) Zakona o javnim nabavkama BiH predviđa mogućnost da se od primjene ovog Zakona izuzimaju ugovori o javnoj nabavci čije izvršenje zahtijeva posebne mjere sigurnosti. Radi se o situacijama u kojima je, kako je pojasnio direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, potrebno reagirati odmah. 

- Snijeg 2012. je situacija kada se izuzimate iz Zakona o javnim nabavkama jer smo legli sa normalnim vremenom, probudili smo se sa dva i po metra snijega i u takvim situacijama ne možete provesti nikakav postupak javne nabavke. Isto je tako bilo sa poplavama – pojasnio je Salčin 5. maja u emisiji "Odgovorite ljudima" Federalne televizije.

Salčin je ranije za Faktor objašnjavao, a vezano za pitanje nabavke respiratora iz Kine, kako bi se trebao koristiti član 10. Zakona o javnim nabavkama i na sljedećem primjeru:

VEZANI TEKST - Salčin: Mediji su nametali pitanje Srebrene maline, ona nije sporna, postupak FUCZ jeste jer tad nisu bili ugroženi životi

- Izuzeće možete koristiti samo onda kada morate reagovati u roku par sati, a izuzeće od Zakona vi možete raditi i kada nema pandemije koronavirusa, imamo danas ovo klizište u Kladnju i to je situacija kada Općina Kladanj reaguje na način da izuzimanje od Zakona od javnih nabavki jer se mora reagovati u roku od sat-dva jer su ugroženi ljudski životi.

Vijeće ministara BiH je, podsjetit ćemo, zbog pandemije koronavirusa 17. marta donijelo Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Osam dana kasnije, 25. marta, policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) Nusret Selimović, zanemarujući propisane procedure i pozivajući se na član 10. stav 1. tačku b) Zakona o javnim nabavkama BiH, potpisuje ugovor o nabavci zaštitnih maski KN95 (FFP2) sa firmom Adtexo d.o.o. Ilidža vrijedan 19.200 KM bez PDV-a.

Ukoliko je stanje prirodne nesreće stavljeno na snagu 25. marta, te ukoliko je javna nabavka izvršena deset dana kasnije, evidentno je da se ne radi o situaciji u kojoj je, kako je to pojasnio Salčin, trebalo reagirati odmah, u roku od nekoliko minuta.

Dva dana kasnije je na identičan način sklopljen ugovor sa drugom firmom registriranom na istoj adresi kao i prethodna. Policijski komesar Nusret Selimović je potpisao ugovor o nabavci zaštitnih vizira sa firmom Alibeg d.o.o. vrijedan 10.500 KM bez PDV-a.

U kratkom vremenskom okviru je Selimović potpisao još dva ugovora o javnim nabavkama putem pregovaračkog postupka, bez objave obavještenja o nabavci.

Šestog aprila je na taj način sklopljen ugovor o nabavci sredstava za dezinfekciju vrijedan 9.800 KM bez PDV-a sa firmom "R&S" d.o.o. Sarajevo.

Krajem aprila, tačnije 27. aprila, potpisao je ugovor sa firmom Agromarket Murta o nabavci rukavica za jednokratnu upotrebu vrijedan 12.854,70 KM bez PDV-a.

Na taj način je u kratkom periodu komesar Selimović "po ubrzanom postupku" potrošio više od 50.000 KM. Neupitno je da je zaštitna oprema bila neophodna policijskim službenicima, ali datumi sklapanja ugovora sugeriraju da se nije radilo o hitnosti na osnovu koje se komesar mogao pozivati na izuzeće od zakonskih propisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.