open-navfaktor-logo
search
Brojne promjene
Posljednji derbi na Koševu: U rosteru Sarajeva ostala samo četverica, Željo sačuvao kostur
Sarajevo i Željezničar sutra od 20 sati na stadionu Koševo igraju 149. po redu vječiti derbi.
11.05.2023. u 14:18
get url
text

Treći je ovo ovosezonski duel timova iz glavnog grada BiH, a u prethodna dva nije bilo pobjednika.

Prvi meč na Grbavici završen je rezultatom 2:2, a drugi je završen bez pogodaka 0:0. Vrijedi istaknuti da je Sarajevo zbog radova na najvećem bh. stadionu najvećeg rivala ugostilo u Trening-centru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici.

Kada je posljednji put, u maju prošle godine, derbi igran na stadionu Koševo meč je završen rezultatom 1:1.

Od te utakmice znatno su se promijenili rosteri timova, naročito Sarajeva.

Primjera radi, trener Bordo ekipe bio je Aleksandar Vasoski, a od igrača koji su tada bili u početnih 11, ili su konkurisali za utakmicu, dres Sarajeva više ne nose Amer Dupovac, Darko Lazić, Nihad Mujakić, Halid Šabanović, Rifet Kapić, Anel Hebibović, Asmir Suljić, Mersudin Ahmetović, Dino Islamović, Adnan Šećerović, Kerim Palić, Mirko Oremuš, Rijad Kobiljar, Darko Bodul.

Od tadašnjih aktera derbija, a koji bi sutra mogli dobiti minute ostali su samo golmani Belmin Dizdarević, Muhamed Šahinović, Dal Varešanović i Hamza Čataković.

Startnih 11 Želje činili su Bender, Kosorić, Cocalić (zbog suspenzije preskače derbi), Galić, Malić, Beća, Mekić, Štilić, Resić, Hodžić. Na klupi su bili Muftić, Drina, Hajdarević, Subašić, Bekrić, Zec, Šehić, Fatai, Vučenović. U međuvremenu klub su napustili trener Mulalić, Malić, Resić, Subašić, Zec, Fatai i Vučenović.

Novi strateg Želje Nermin Bašić prvi put u trenerskoj karijeri bit će akter najveće utakmice bh. fudbala.

Sarajevo je trećeplasirani tim Premijer lige saa 48 bodova, Željo je na četvrtom mjestu sa dva boda manje.

U posljednjih 10 premijerligaških derbija Željo se radovao tri puta, Sarajevo dva, a pet mečeva završeno je bez pobjednika.

U dosadašnjih 148 odigranih derbija Plavi su uspješniji i imaju 46 pobjeda. Sarajevo je slavilo 44 puta, dok je 58 susreta završeno bez pobjednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.