open-navfaktor-logo
search
Sve u zakonskom roku
Potvrđeno Faktoru: Sud BiH još nije donio odluku o optužnici u predmetu "Dobrovoljačka"
Sud Bosne i Hercegovine još nije donio odluku o optužnici u predmetu Ejup Ganić i drugi, odnosno Dobrovoljačka ulica, saopćeno je Faktoru iz ove pravosudne institucije. 
06.05.2022. u 16:32
get url
text

VEZANI TEKST - Trideseta godišnjica "Dobrovoljačke": Dan kada su se odvijali presudni događaji za odbranu BiH

-  To će u zakonskom roku učiniti sudija za prethodno saslušanje kod kojeg se nalazi spis predmeta - pojašnjeno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je krajem aprila optužnicu protiv 10 osoba u predmetu "Dobrovoljačka". To su: Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

- Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - saopćili su tada iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.