open-navfaktor-logo
search
Od 100 KM
Povećanje plaće u KS će dobiti i zastupnici i članovi Vlade
Koordinacija sedam sindikata u Kantonu Sarajevo održala je jučer sastanak sa predstavnicima Vlade KS na kojem su se dogovorili da svim radnicima koji primaju plaću iz budžeta KS linearno počev od 1. januara ove godine plaće budu povećane po 100 KM.
17.02.2023. u 12:43
get url
text

VEZANI TEKST - Sastanak Koordinacije sindikata i Vlade KS: Svim radnicima plaće će biti povećane za 100 KM

Sporazum će biti realiziran tako da će nakon usvajanja ovogodišnjeg budžeta svim uposlenicima koji plaću primaju iz kantonalnog budžeta, biti obračunat i mjesečni dodatak u neto iznosu od 100 KM. Dogovoreno je i da će za mjesece do usvajanja budžeta taj dodatak biti isplaćen retroaktivno.  

Trebao bi biti potpisan 23. februara.

- Svim uposlenicima koji ostvaruju prava iz radnog odnosa iz budžeta KS se obračunava ovo infilatorno povećanje na jednak način. Ovo je umjesto onog boda koji smo prije nekoliko sedmica iznijeli kao rješenje koje je pretpostavljalo 5 posto povećanja i tako predviđeno u nacrtu budžeta što je onda kroz neke dodatne pregovore izmijenjeno – kazala je vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić.

Ona je pojasnila kako je isti iznos koji je u nacrtu bio planiran za to povećanje samo raspoređen na drugi način u smislu ravnomjernog povećanja od 100 KM za sve koji primaju platu iz budžeta.

Naime, Vlada Kantona Sarajevo donijela je 19. januara donijela Odluku o utvrđivanju osnovice i boda za obračun plaće zaposlenim koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo za 2023, a koja podrazumijeva uvećanje plaće za pet posto za više od 14.500 uposlenika. Odlukom je utvrđena osnovica za obračun plaće u iznosu od 330 KM, kao i bod u iznosu 1,05.

Dan nakon usvajanja Odluke uslijedila je žestoka reakcija Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke (SSVOONK BiH) KS.

VEZANI TEKST - Sindikat o povećanju plaća u KS: Radnici na održavanju higijene objekata dobit će 0 KM

- Ovakva odluka, u djelatnosti srednjeg obrazovanja i kulture, proizvest će situaciju da će svi radnici / radnice na održavanju higijene objekata, kojih je približno desetak posto, dobiti 0 KM!

Istovremeno, profesionalni zastupnici u Skupštini KS, premijer, ministri, univerzitetski profesori..., i svi oni koji imaju plaće više od 2.500 KM će dobiti povećanje od 125 do 200 KM! Da li je ovo rješenje koje predlaže Vlada njihova percepcija ekonomske krize i inflacionog udara na građane, na koji sindikati stalno i uporno upozoravaju ovu vlast?! - reagirali su tada putem saopćenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.