Dvogodišnji post

Pred gostovanje Zmajeva na Islandu: Podatak koji ne ohrabruje i poziva na oprez

FOTO: Ajdin Cocalić

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine danas čarter letom iz Sarajeva leti za Rejkjavik, gdje će u ponedjeljak u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigrati duel šestog kola grupe J protiv Islanda.

BiH je u petak u Zenici savladala Lihtenštajn rezultatom 2:1 i ostala u igri za drugu poziciju u grupi, ali ako želi direktno na EURO tim Mehe Kodre do kraja kvalifikacija možda bude trebao dobiti i svih pet utakmica.

BiH čeka gostovanje na Islandu, zatim u oktobru gostovanje kod Lihtenštajna i domaći duel s Portugalom, a u novembru gostujući meč kod Luksemburga i domaći protiv Slovačke.

U taboru bh. tima posebnu pažnju moraju obratiti na jedan podatak koji se tiče gostujućih utakmica. Zmajevi su posljednji put slavili gostujuću pobjedu prije gotovo dvije godine, 9. oktobra 2021. kada je u Kazahstanu bilo 2:0 za BiH.

U kvalifikacijama za EURO 2024 BiH je gostovala kod Slovačke i Portugala i oba puta je poražena, bez postignutog pogotka.

Od 2019. godine, odnosno u posljednjih 17 mečeva van BiH, Zmajevi su ostvarili svega dvije pobjede. Izuzev spomenutog Kazahstana bh. fudbaleri savladali su i Lihtenštajn pod komandom Roberta Prosinečkog.

Bh. tim je u ovom periodu upisao devet gostujućih poraza, a šest mečeva završeno je bez pobjednika.

Kvalifikacije za EURO 2024

Slovačka - BiH 2:0

Portugal - BiH 3:0

Liga nacija 2022

Finska - BiH 1:1

Crna Gora - BiH 1:1

Rumunija - BiH 4:1

Kvalifikacije za SP

Finska - BiH 2:2

Francuska - BiH 1:1

Kazahstan - BiH 0:2 (9. oktobar 2021)

Ukrajina - BiH 1:1

Liga nacija 2020

Italija - BiH 1:1

Poljska - BiH 3:0

Nizozemska - BiH 3:1

Kvalifikacije za EURO 2020

Finska - BiH 2:0

Italija - BiH 2:1

Armenija - BiH 4:2

Grčka - BiH 2:1

Lihtenštajn - BiH 0:3

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga