open-navfaktor-logo
search
Bez pomaka
Prepreka u pregovorima: HDZ traži da se CIK bira i u Domu naroda
U Sarajevu se danas nastavljaju pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka u vezi s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine u prisustvu visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.
17.03.2022. u 17:39
get url
text

Novinarima se nakon sastanka obratio predstavnik Naše stranke na današnjim pregovorima Damir Arnaut.

- Naša stranka je učestvovala isključivo u pregovorima koji se tiču integriteta izbornog procesa, odnosno skenera i drugih stvari koji unapređuju povjerenje onih koji će glasati - kazao je Arnaut, dodavši da su se pregovori o tome odvijali u maloj sali zgrade EU, dok se u velikoj sali održavaju pregovori oko elektorskog modela na kojem učestvuju stranke koje su učestvovale u pregovorima u Neumu. 

- HDZ insititra da se osim u Zastupničkom domu, Centralna izborna komisija bira i u Domu naroda. Nažalost, bez toga HDZ ne želi da razgovora. U suštini nema nikakvog pomaka, HDZ blokira čitav paket načina izbora CIK-a - rekao je Arnaut. 

Damir Mašić (SDP) kazao je da je zahtjev HDZ-a da se članovi CIK-a biraju i u Domu naroda neprihvatljiv, te je to ocjenio kao radikalne stavove iz HDZ-a.

- To je trenutno najveća prepreka. Ne vidimo razlog zbog čega se želi zaustaviti ovaj proces. Postoji određeni napredak u vidu pregovora o integritetu izbornog zakona i da u konačnici dobijemo izborni zakon koji će osigurati da se izbori određuju na osnovu onoga kako su birači glasali, a ne kako su brojači brojali - rekao je Mašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.