open-navfaktor-logo
search
Poboljšanje statusa
Pripadnici Armije RBiH iz Brčkog dobit će egzistencijalnu naknadu
Vršilac dužnosti federalnog ministra za pitanje branitelja Mirza Terzo sastao se u Brčkom s gradonačelnikom tog grada Esedom Kadrićem s kojim je razgovarao o poboljšanje statusa demobilisanih boraca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), odnosno o izjednačavanju prava te populacije na području cijele BiH.
17.05.2021. u 19:33
get url
text
Protesti demobilisanih boraca

- Ono što je važno za Brčko distrikt jeste da su u izmjenama zakona o demobiliziranim borcima, kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi, obuhvaćeni svi borci koji imaju boravak na području Brčko distrikta, njih oko 700.

Dogovorili smo da ta prava ostvare i supruge demobiliziranih boraca koje nemaju druga primanja. Pored distrikta bit će obuhvaćene i sve supruge demobiliziranih boraca u Federaciji, preko 57 godina, kao i s područja bh. eniteta Republika Srpska - istaknuo je Terzo.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović naglasio je da borci s područja Brčkog i Tuzle dijele zajedničke probleme te da se nada da će izmjenama i dopunama spomenutog zakona biti riješena nepravda kako bi borci iz Brčkog bili tretirani kao i borci na području FBiH, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.