Kraj je januara

Prošao još jedan rok, ministarske konferencije nema: Šta je sa bh. Covid-pasošima

FOTO: Fena

Prvo je bila najavljena do kraja 2021, pa do kraja januara ove godine, ali ministarske konferencije na kojoj trebaju biti definirane jedinstvene Covid-potvrde još nema.

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine novog okvirnog termina njenog održavanja nemaju, osim izjave da se očekuje u najkraćem roku.

- U toku su dogovori o terminu sastanka – kazali su nam iz ovog ministarstva.

VEZANI TEKST - Šta se desilo s ministarskom konferencijom o Covid-potvrdama

Termin koji svima odgovara trebaju pronaći ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, te čelni ljudi ministarstava zdravstva entiteta i resornog odjela Brčko distrikta.

Na ministarskoj konferenciji zdravstvene vlasti trebaju pokušati usaglasiti tehničko rješenje Covid-potvrda i pravni okvir za njihovu verifikaciju. S tim ciljem u međuvremenu je pripremljen sporazum između Ministarstva civilnih poslova BiH i drugih nivoa vlasti.

A pokušaj da se dođe do jedinstvene Covid-potvrde ili Covid-pasoša, koji bi značio nesmetano putovanje bh. građana po zemljama Evrope i svijeta, traje od maja prošle godine.

I dok stanovnici drugih država nemaju problem s Covid-pasošima, veliki broj građana Bosne i Hercegovine se pita hoće li prije svijet izaći iz pandemije COVID-19 ili će BiH dobiti jedinstvenu Covid-potvrdu.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga