open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Protesti radnika BHRT-a: Crni ekran sa ove televizije ne smije biti nikada pušten
U prostorijama RTV doma, tačno u 12 sati, intoniranjem himne Bosne i Hercegovine održan je protest Samostalnih sindikata radnika BHRT-a.
28.03.2022. u 13:06
get url
text

Zbog blokiranih računa Radio-televiziji Bosne i Hercegovine prijeti obustava rada, a ukoliko se to dogodi, 800 uposlenika bi završilo na ulici. Javni servis praktično više ne bi postojao.

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području RS, koju ne uplaćuje od 2017. godine. To je razlog zbog kojeg BHRT ne može ispoštovati sve obaveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH.

Predsjednik Samostalnih sindikata radnika Damir Smital u obraćanju medijima podsjetio je da su danas na istom mjestu, s istim razlogom od prije tri mjeseca, te kako se ništa nije promijenilo.

- Radnici su u istoj katastrofalnoj situaciji kao i tada, sve zbog nemogućnosti države da osigura vladavinu prava i provođenje zakona. Naša država BiH osuđena je na nesposobne političare kojima je bitna samo njihova fotelja. Neću se obraćati politikama koje pozivaju na gašenje javnog servisa i miniranje zgrade RTV doma, neću se obraćati ni važnim promicateljima evropskih vrijednosti koji javno pozivaju građane da krše zakon i ne plaćaju RTV taksu. Danas želim da se obratim onima kojima su puna usta BiH, onima koji rade sve za BiH... Dame i gospodo, je li vas stid što propada javni servis, je li vas stid što iz svojih udobnih fotelja niste mrdnuli da se pormijeni ovo stanje. Nama ne trebaju obećanja, šuplje priče vidjet ćemo, trebali bi. Nama su potrebni hitni i konkretni koraci - poručio je Smital.

{$galerijaFotografija}

Kazao je da traže hitnu deblokadu računa BHRT kako bi mogli poslovati i radnici dobiti plaću, ali i izmjenu zakona o RTV sistemu. 

- Ne možete nas lagati o nemogućnosti brzog rješenja. Izmjene Zakona se mogu uraditi po hitnoj proceduri jer nisu potrebne velike izmjene. Ukoliko ne poduzmete ništa, niste bolji od onih kojima se danas ne obraćamo, možda ste i gori. Od direktora tražimo da hitno počnu rješavati pitanja koja nisu u vezi s finansijskom situacijom i da se konačno pristupi kolektivnom ugovoru – poručio je Smital.

Faruk Bešić iz Upravnog odbora Samostalnih sindikata BiH iskazao je ogorčenje i protest protiv politikanstva prema BHRT-u, odakle su nastale sve ostale televizije. 

- Avionskom bombom htjeli su da unište glas javnosti BiH, a sada nam kažu da treba ovo ovdje minirati. E pa nećete, goispodo. Rušenjem RTV servisa ruši se BiH, ali izgleda da je to njima sada manje važno jer se bore za svoje fotelje. Nije ih briga za vas. Moramo ujediniti sve svoje snage, da stanemo iza vas, i da se izborite za svoja prava. Ne smije se ugasiti BHRT servis, moraju se primijeniti svi zakoni i propisi koji postoje. Politika je i u sudstvu i u državi, moramo biti iznad politike. Ovo je samo početak, mi moramo dići svoj glas i izaći na ulicu pred one koji odlučuju. BiH nema alternativu, a nema alternativu ni javni servis BiH - poručio jeBešić.

Istaknuto je da se gašenjem BHRT-a gasi i prvi stup, rasvjeta i svjetlo na putu BiH ka EU.

- Naš generalni direktor kaže da nismo ničiji, da niko nas ne podržava. Mi i ne treba da smo nečiji, naša nezavisnost mora ostati neokaljana. Mi smo vaši, RTV servis naroda, građana i ostalih u jedinoj nam domovini. Mi smo ti koji pratimo sve. Mi radimo za naše slušatelje u svakom kutku BiH. Ko želi da čuje istinitu, nepristrasnu informaciju, čut će je na BHRT-u. Ako nas ugase, pobijedit će mrak. Sada treba da odbranimo našu egzistenciju,  ali i vaše pravo da imate javni servis. Svima koji su se počeli da se igraju sa našim životima poruka je da se mogu suočiti sa više od 800 tužbi. Krajnje je vrijeme da policijske i tužilačke službe počnu raditi svoj posao. Dosta je nerada. Borimo se za profesiju i opstanak. Ovdje nijedna nacija nije ugrožena, gospodo parlamentarci, ovdje je ugrožena profesija i 77 godina povijesti ove države koju čuva naš arhiv kakav nema nijedna druga institucija. Radnici ove kuće ne smiju biti koleteralna šteta političkih igara - poruke su sa protesta.

Dugogodišnji uposlenik, sada penzioner, predsjednik udruženja BH novinari Marko Divković rekao je da su na istom mjestu '92. održali protesni skup jer su htjeli podijeliti BHRT na tri nacionalne linije.

- Zašto parlament ne čini ništa, neće jer im ne odgovara televizija koja je samo u vlasništvu njenih građana. Ova medijska kuća je preživjela ratne strahote, neke od politika vam to nisu zaboravile i ovoj medijskoj kući uzeli za zlo. Imate podršku Udruženja BH novinari jer ste sačuvali dostojanstvo profesije - rekao je Divković.

Reditelj Dino Mustafić rekao je da je došao kako bi pružio podršku.

- Politički pritisak na ovu kuću traje duže od 20 godina. Kada ne mogu da ovladaju medijem, onda mu presuđuju šutnjom u parlamentarnim klupama. Oni se našim novcem ponašaju kao neprikosnoveni vlasnici jer žele da opstanu sluganski mediji, entitetski i lokalni. Iza ove kuće je velika zaostavština koja je ispisala našu zajednicu, kolektivnu historiju. Ovdje smo naučili da postoje samo dobri novinari, snimatelji, arhivari, a nikada nisu bili važni Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, bili su važni samo profesionalci. Crni ekran sa ove televizije ne smije biti nikada pušten, on bi anticipirao i crne dane za državu - rekao je Mustafić.

Protesti radnika BHRTVa, 28.03.2022.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.