Muslimanski blagdan

Prvi dan Kurban-bajrama u utorak 20. jula: Centralna svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

FOTO: Muhidin Živojević

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom nastupajućeg Kurban-bajrama bit će održana u utorak u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvi dan Kurban-bajrama je u utorak, 20. jula, a bajramsku hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji će kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz će se klanjati s početkom u šest sati. Nakon sabah-namaza bit će održan svečani program kojeg će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodni vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur ef. Malkić.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana - što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža - dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

I ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama - hadž, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to.

Kurban-bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga