open-navfaktor-logo
search
Slučajnost ili ne
Računica Schmidta i Naše stranka: Udovoljiti HDZ-u, pa će BiH dobiti kandidatski status
Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je danas kako smatra da je posljednjom odlukom o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH otvorio put ka tome da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata, možda čak i do kraja ove godine.
05.10.2022. u 15:30
get url
text

Ako dalje nastavimo niz, onda to znači i izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH, te usvajanje 14 prioriteta EU, jer za kandidatski status nije dovoljna samo Schmidtova odluka, za koju će se tek vidjeti da li je zaista nametnuta zbog bolje funkcionalnosti FBiH ili da se udovolji željama predsjednika HDZ-a Dragana Čovića. 

Sličnu priču imali smo prilike slušati proteklih mjeseci od zvaničnika i kandidata Naše stranke, koji su očigledno bili upoznati sa onim što Schmidt smjera i dali prešutnu ili direktnu saglasnost za njegove poteze, što im osigurava ulaznicu za vlast iako nisu ostvarili bombastičan izborni rezultat kakav su očekivali.

Naša stranka, prema posljednjim podacima CIK-a BiH, na državnom nivou osvojila je samo 37.948, što znači jedan direktni mandat u Parlamentu BiH i bori se za još jedan kompenzacioni. 

Kada je riječ o Federaciji BiH osvojili su tek 38.285, što bi u konačnici moglo im donijeti tri mandata i eventualno kompezacioni. 

Kandidat Naše stranke za Parlament FBiH Dragan Mioković je uoči izbora 2. oktobra nešto slično govorio kao i Schmidt danas. Samo je njegov fokus bio na NS. 

- Izađite u nedjelju na birališta. Birajte sve osim HDZ-a SNSD-a i SDA. Ako budete birali Našu stranku, ozbiljni ljudi daju garanciju da za šest mjeseci imamo kandidatski status za EU dobijamo za šest mjeseci. Ako budete birali njih, u EU nećete nikad, jer to nacionalnim strankama ne odgovara. Šta će oni u Evropskoj uniji - rekao je Mioković. 

Njegov stranački kolega, aktuelni zastupnik u Parlamentu BiH, kandidat ponovo za istu poziciju i bivši predsjednik Naše stranke Predrag Kojović obećao je da će opozicija, ako pobijedi na izborima, usvojiti 14 prioriteta EU za tri mjeseca. Kojović je to kazao u kontekstu nedobijanja kandidatskog statusa za BiH.

VEZANI TEKST - Otrežnjenje je došlo brzo: Zašto stranke koje su podržale Bećirovića četvrti dan šute o odlukama Schmidta

- BiH nije dobila kandidatski status. Direktno odgovorni za to (svako na svoj način) su SDA, HDZ i SNSD. SDA je HDZ-u i SNSD-u (zašto?) dao potpunu moć u Domu naroda, a oni su glasali protiv zakona koji su bili uslov za kandidatski status BiH u EU. Kandidatski status bi značio ne samo milione i milione eura za BiH, nego i reforme za bolju i pravedniju BiH. Uzalud je skretanje pažnje lažnim vijestima i lovom na vještice. 

Građani u KS su progledali, u oktobru će i svi drugi. Ako opozicija pobijedi, 14 prioriteta će biti usvojeno u prva tri mjeseca nove većine. Ako ne bude, ja lično ću preuzeti odgovornost - poručio je Kojović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.