open-navfaktor-logo
search
To mora prestati
Reisu-l-ulema Kavazović: Oni koji istrajavaju na negiranju genocida, zaslužuju da budu poraženi
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas se obratio na video konferenciji "Čuvamo mir, sjećamo se žrtava" koji je organizovao Memorijalni centar Srebrenica, povodom godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog Sporazuma za mir.
14.12.2020. u 11:22
get url
text

Reisu-l-ulema Kavazović se osvrnuo na vrijeme potpisivanja mira u Dejtonu i Parizu.

- U tom trenutku nismo ni znali za prave razmjere tragedije s kojom smo bili suočeni. Tek nakon okončanja agresije na vidjelo su izašli učinci zla u svoj njihovoj brutalnosti i razmjerama. Bili smo zaprepašteni i mi i svjetska javnost, a Srebrenica je postala simbol stradanja i genocida u svijetu. Rat je zaustavljen, ali posljedice oružane agresije i etničkog čišćenja nisu otklonjene. Još dok je agresija trajala, bosanskohercegovačko Predsjedništvo se odlučilo da pravdu potraži putem sudskih institucija, obratili su se Međunarodnom sudu pravde u Hagu koji arbitrira u konfliktima među državama. Svi smo svjesni važnosti i značaja međunarodnih i domaćih sudskih organa i njihovih uloga ne samo u postizanju pravde već i utvrđivanju istine. Borba za tu istinu nažalost još nije završena - napominje Kavazović.

- Žrtve i preživjeli i dalje se bore da se zločinci dovedu pred lice pravde, u tome je veoma važna uloga institucija poput  Memorijalnog centra. Dokumentacija i očuvanje sjećanja na žrtve genocida najbolji je doprinos borbi protiv nastojanja onih koji su počinili genocid da zatru svoje tragove ili da im dadnu drugi smisao. Na sceni još uvijek imamo institucionalno negiranje genocida  i drugih zločina sudski utvrđene činjenice i presude ishodile negiraju se ili relativiziraju upravo od počinitelja genocida. To mora prestati jer svako negiranje masovnih zločina dovodi do nove traumatizacije preživjelih i članova njihovih porodica, čime se nastavlja činiti zlo. Prihvatanje istine i obostrano uvažavanje svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini jedini je put  ka boljoj i sigurnijoj budućnosti. Prošlost, dakle ne smije zaboraviti nemamo pravo na to, šta više trebamo učiniti ono što će sjećanje  održavati živim, osiguravati mu sokove života pa ipak nakon ovih 25 godina, vrijeme je da potražimo i iznažemo više saglasnosti i da svoj zajednički dom, svoju zemlju oslobodimo onog što koči njen razvoj i što njene stanovnike tjera iz nje, to je interes svih - dodaje Kavazović.

Naveo je da u ovom trenutku možda i ne znamo za sve šanse koje nam stoje na raspolaganju, a koje bi nam život učinile boljim, kvalitetnijim i ljepšim.

- Ali ako međusobno saglasnost podignemo na viši nivo, produbimo je i proširimo tada će nam se to ukazati. Prije 25 godina, svijet je  zaustavio agresiju na Bosnu i Hercegovinu i primorao agresora da potpiše mirovni sporazum. Taj mirovni sporazum je zaustavio stradanje našeg naroda, ali nije otklonio političku i ekonomsku agresiju na našu zemlju koja traje do danas. Negiranje zločina se nastavilo, naš narod je i dalje sigmatiziran i negiran, nastavilo se sa slabljenjem zločina i zločinaca uz prešutnu saglasnost Vlada nama susjednih država. Vrijeme  je da civilizirani svijet nakon 25 godina zaustavi negiranje zločina genocida u Srebrenici kada to naši susjedi ne žele učiniti sami, isto onako kako su ih  morali zaustaviti da te zločine nastave činiti. Oni koji ustrajavaju u negiranju zločina genocid u Srebrenici i odbijaju prihvatiti presude međunarodnih  sudova u Hagu zaslužuju da budu poraženi i uklonjeni sa javne scene - zaključio je u svom izlaganju reisu-l-ulema Kavazović, saopćio je MC Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.