open-navfaktor-logo
search
Trener Zrinjskog
Rendulić: Podjele u Mostaru više se potenciraju u Hrvatskoj
Gost podcasta Sport Centar portala Bljesak.info bio je Krunoslav Rendulić, trener Zrinjskog.
07.04.2023. u 12:04
get url
text

On je ove zime stigao u Mostar, a na klupi aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine ima fantastičan start. U 10 mečeva pod njegovom komandom Zrinjski ima isto toliko pobjeda.

Dolaskom Rendulića Zrinjski nije mnogo mijenjao roster, već je samo nastavio stazama koje je dobro utabao njegov prethodnik Sergej Jakirović.

- Otišao je Čondrić u Kazahstan, Janković u Rijeku, Hadžić u Tuzla City. To su tri igrača koja su bila u kadru od dvadesetak igrača. To smo nadomjestili golmanom Marićem, doveli smo Kiša, prekaljenog internacionalca, Ivančića u veznu liniju, igrača kojeg znam i kojeg sam trenirao u Istri. Doveli smo Vukotića iz Dinama, igrača pred kojim je lijepa budućnost, te Ismajlgecija. Kvalitetno smo se popunili na pozicijama na kojima smo smatrali da trebamo popuniti - rekao je Rendulić.

Kaže da je neke stvari u Zrinjskom promijenio s taktičkog aspekta.

- Po mojim kriterijima konrektno Sučić i Ilinković bili su previše defanzivni. Pokušavamo ih obojicu preusmjeriti prema naprijed. Imaju prostora za napredak, usvajaju zahtjeve i svaki dan su sve bolji - kaže hrvatski trener.

Kaže da je i ranije pratio Zrinjski, ali ostale bh. klubove i "ne previše".

- Moram priznati da sam pratio Zrinjski zbog Sergeja (Jakirović op.a.). Znamo se dugi niz godina, igrali smo u dva kluba zajedno. Bio sam na dvije ili tri utakmice ljetos. Ne znajući šta će se poslije odigrati. Druge klubove i ne baš konkrentno.

VEZANI TEKST - Za poraz ne znaju šest mjeseci, krenuli po trofej koji čekaju 15 godina, šta bi to značilo za PLBiH?

Rendulić smatra da je Premijer liga BiH fizički zahtjevna, a da kvalitet sve više napreduje. I infrastruktura je po njegovom viđenju neuporedivo bolja nego prije.

- Sarajevo, Velež, Tuzla, svi su dobili nove terene, hibridne. Mi također. Čak i suđenje je bolje nego prije. Istina, zna se ponekad potkrasti i nešto što ne bi trebalo imati veze sa sportom, ali iz svog iskustva mogu reći da je riječ o izoliranim incidentima i takvih je slučajeva, srećom, sve manje - smatra Rendulić.

Na pitanje kako je moguće da Sarajevu "bježi" 22 boda, a Sarajlije su u klub uložile ogroman novac za prilike u BiH, odgovorio je kako su "jednostavno najbolje organiziran klub".

- Ne samo za prilike u BiH već bih rekao i za neke puno bogatije sredine. Danko Šulenta, Ivan Beus i Denis Lasić rade nevjerovatan posao, a i svi ostali ljudi u i oko kluba su tu za sve što treba. Ništa se ne prepušta slučaju i prezadovoljan sam stanjem u klubu.

Upitan je i da li vidi podjele u Mostaru.

- Sve manje. Što se tiče rivalstva Zrinjskog i Veleža, naravno da postoje tenzije, ali isključivo u sportskom kontekstu. Osobno nikad nisam imao nijedan problem, a bio sam više puta na istočnoj strani grada. Rekao bih da se to više potencira kod nas u Hrvatskoj nego tu. Ovdje zaista toga nema, a ako i ima, ja to nisam vidio - kazao je strateg Plemića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.