Obrazovanje i nauka

Revizija: Evo u kojim federalnim ustanovama i preduzećima su otkrivene lažne diplome

Foto: Ilustracija

Revizija diploma zaposlenih u federalnim institucijama, javnim preduzećima, upravnim organizacija, otkrila je do ovog trenutka 92 nevjerodostojne diplome, potvrđeno je za Faktor iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koje je pokrenulo reviziju 30. aprila 2019. godine.

Nevjerodostojne diplome pronađene su, između ostalog, u Elektroprivredi HZHB, Federalnom zavodu PIO, Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH...

Podsjećamo, iz Ministarstva obrazovanja i nauke već ranije je naglašeno kako je cilj revizije zaštititi sve poštene ljude koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja, od onih koji su to učinili prevarama.

U Željeznicama FBiH deset nevjerodostojnih diploma 

- Kada je riječ o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, u dosadašnjem procesu provjere utvrđeno je postojanje 92 nevjerodostojne diplome. Jedna nevjerodostojna diploma je pronađena u Finansijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar - navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja u nauke i dodaju:

- Utvrđeno je 10 nevjerodostojnih diploma u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici. Zatim, osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, te po tri u Elektroprivredi BiH i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići, jedna u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i 10 u JP Željeznice FBiH.

Dodaju kako Ministarstvo ne raspolaže s podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome.

- Poznato je da su određeni subjekti već donijeli rješenja o prestanku radnog odnosa, dok su pojedini poduzeli daljnje aktivnosti na rasvjetljavanju ovih slučajeva, te su obaviještene inspekcijske službe, odnosno nadležna tužilaštva. Podsjećamo i da je Federalna vlada zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije. Ovaj zaključak je, naravno, dostavljen svima te svi mjerodavni po istom moraju i postupiti, te u tom smislu preuzeti svoj dio odgovornosti i obaveza - kazali su nam u Ministarstvu.

Operator za obnovljive izvore energije nije dostavio izvještaj

Upitali smo koliko još ustanova nije dostavilo izvještaje o provjeri diploma, a bilo je dužno.

- Trenutno nedostaje devet izvještaja, odnosno devet subjekata nije uopće dostavilo izvještaje o provjeri diploma, i to: Federalno pravobranilaštvo, Komisija za koncesije FBiH, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Agencija za reviziju privatizacije u FBiH, Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Busovača, Odbor državne službe za žalbe FBiH, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, Energoinvest d.d. Sarajevo i Ceste d.d. Mostar - kazali su nam.

Pojašnjavaju kako je blizu 60 subjekata dostavilo potpune izvještaje, a nešto više od 30 njih djelimične.

- Zbog svega navedenog i govorimo da proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, između ostalog, i zbog plaćanja naknada za proces provjere, a za što nije bio planiran novac u budžetima pojedinih institucija i subjekata za 2019. godinu, kada je ovaj proces i provođen. Također, za određeni broj diploma/svjedočanstava utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih dejstava 1992-1995. godine - navode.

Kod zasnivanja radnog odnosa provjeravati diplome

Naglašavaju da svi koji to nisu do sada uradili, moraju završiti proces revizije diploma.

- Svjesni smo da su ovaj proces donekle usporila i aktuelna dešavanja izazvana koronavirusom (COVID-19), ali vjerujemo da će svi postupiti po Zaključku Vlade FBiH te dostaviti potrebne informacije. Također, preporuka je da se ubuduće, već prilikom zasnivanja radnog odnosa u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, izvrši provjera vjerodostojnosti obrazovnih isprava - kazali su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga