open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Salkić: Ništa od nezavisnog RS-a, on će biti sve više ovisan od BiH jer je pred kolapsom, zašto šuti Schmidt
U samom jednom danu iz Banje Luke poslane su opasne poruke za opstanak Bosne i Hercegovine.
06.02.2023. u 18:21
get url
text

Prvo je predsjednik Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Nenad Stevandić kazao kako bi u slučaju sankcija predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku ubrzalo put ka secesiji ovog dijela BiH. Novi načelnik Bratunca Lazar Prodanović izjavio kako želi jaku saradnju sa Srbijom, pritom nije spomenuo BiH. 

- Dodik već odavno zaslužuje ozbiljne sankcije zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Da imamo principijelan i dosljedan pristup predstavnika međunarodne zajednice i visokog predstavnika, Dodik već odavno ne bi bio u prilici da kontaminira javni i politički prostor svojim izjavama koje su u suprotnosti sa osnovnim principima Dejtona.

Da živimo u pravno uređenoj državi sa neovisnim tužilaštvom i sudovima, Dodik bi već odavno bio osuđen za mnoga krivična djela, kao što je pokušaj rušenja ustavnog poretka, negiranje genocida nad Bošnjacima, veličanje ratnih zločinaca, za širenje vjerske i međunacionalne netrpeljivosti i mnogo toga što on čini svih ovih posljednjih petnaestak godina na političkoj sceni. Nažalost, pravna država ne funkcioniše kako bismo svi mi željeli, neovisno i efikasno, a visoki predstavnik Christian Schmidt se ponaša kao da su Dodik i entitet RS nedodirljivi za njegove ovlasti i obaveze - kazao je za Faktor Ramiz Salkić (SDA), zastupnik u NSRS-u. 

Smatra da Stevandić želi zaplašiti ionako neodlučnu međunarodnu zajednicu da djeluje na uspostavi standarda u našoj zemlji kakvi vladaju u cijelom demokratskom svijetu.

- Nema ništa od nezavisnog RS-a, on će u narednim godinama sve više biti ovisan o Bosni i Hercegovini jer je pred finansijskim, privrednim i demografskim kolapsom! Oni koji pričaju o nezavisnosti samo prikrivaju svoju nemoć zabavljajući srpski narod kosovizacijom entiteta RS i pravljenjem još jednog mita srpskom narodu - istakao je Salkić.

Podsjetio je da Rezolucija Generalne skupštine UN-a o odgovornosti država za međunarodne protivpravne radnje usvojena na 56. zasjedanju Generalne skupštine UN-a 2002. godine. u članu 41. stav 2. kaže: "Nijedna država neće priznati kao zakonitu situaciju koja je nastala ozbiljnim kršenjem imperativnih normi međunarodnog prava, niti će pružati pomoć ili održavati takvo stanje."

VEZANI TEKST - Stevandić: Sankcije Dodiku ubrzat će put RS-a ka nezavisnosti

- Zločin genocida predstavlja kršenje imperativnih normi međunarodnog prava jer predstavlja kršenje UN Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Zločin genocida u BiH, počinioce i žrtve utvrdili su Međunarodni sud pravde, te Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Zbog svega ovoga sasvim je logično da civilizirani svijet podrži eliminaciju posljedica genocida.

Nikad nigdje u svijetu prostor na kojem je počinjen genocid nije ostavljen pod upravom onih koji počinioce genocida veličaju i smatraju ih herojima. Zbog toga je logično, racionalno i moralno da ovo područje ima poseban status posebno zbog činjenice da nije došlo da katarze unutar naroda iz kojeg dolaze počinioci genocida. Naravno, da se sve ovo dešava negdje drugdje i da je genocid počinjen nad nekim drugim narodom vjerovatno ne bi ni bilo ovakvog teritorijalnog uređenja kakvo je u BiH - stava je on.

Smatra da je Prodanović jedan od iskusnijih političara u BiH, ali...

- On dobro zna kako funkcioniše država pa i onda kad se ponaša po matrici SNSD-a, koju je uspostavio Dodik, da se više priča o vezama sa Srbijom nego sa BiH. Vjerujem da neće krenuti stopama ranijeg načelnika kojeg su smijenili građani, zbog politike kakvu je vodio, između ostalog prema Bošnjacima i BiH. Očekujem od Prodanovića da radi na onome što je obećao građanima, a to je rad u interesu svih građana, sarađujući sa svim nivoima vlasti u BiH sa ciljem razvoja Bratunca i stvaranja povoljnije klime za investicije i život građana. Svaki drugi put zasigurno bi bio pogrešan - poručio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.