open-navfaktor-logo
search
Odbijena žalba Tužilaštva
Sena Hamzabegović pravosnažno oslobođena optužbi za finansiranje terorizma
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom je žalba Tužilaštva Bih odbijena kao neosnovana i potvrđena presuda kojom je Sena Hamzabegović oslobođena od optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti.
24.06.2022. u 16:26
get url
text

- Optužena je oslobođena od optužbe jer nije dokazano da je počinila krivično djelo za koje se tereti optužnicom Tužilaštva BiH - navedeno je u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Hamzabegović je optužilo da je od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani tzv. "ISIL-a", u okviru formacija - Jabhet al Nusra, Al Nusrah Front i drugim formacijama.

Radi se o formacijama koje su na temelju rezolucija UN-a, proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenima i drugim radnjama, provode terorističke aktivnosti na spomenutom području.

VEZANI TEKST - Sena Hamzabegović oslobođena optužbi da je slala novac ISIL-ovcima

- Optužena ja znajući da se na spomenutom području nalazi i Muradif Hamzabegović, koji zajedno sa drugim državljanina BiH sudjeluje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EURO, KM i CHF, te novac uplaćivala i osobno odnosila na područje Sirije, gdje je novac predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plaća osobama koje učestvuju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe - navodi se u optužnici.

Muradif Hamzabegović, suprug optužene, prema ranijim navodima državnog Tužilaštva, bio je visokopozicionirani pripadnik takozvanog ISIL-a.

Predsjedavajući tročlanog Sudskog vijeća koje je donijelo presudu, sudija Branko Perić, u obrazloženju prvostepene presude naveo je da je nesporno utvrđeno da je Sena Hamzabegović imala punomoć i raspolagala novcem u vlasništvu njenog supruga Muradifa, kao i da je u tri navrata boravila u Siriji, ali da Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je ona dostavljala taj novac suprugu, niti je potkrijepilo tvrdnje o svijesti optužene za šta će taj novac biti upotrijebljen.

Radi se o novcu koji je Muradif Hamzabegović stekao nakon eksproprijacije zemljišta u njegovom vlasništvu, tako da se radi o njegovom ličnom novcu, stoga, kako je pojasnio Perić, ne stoji ni kvalifikacija Tužilaštva da je Hamzabegović prikupljala novac koji je potom slala suprugu u Siriju.

Perić je također kazao da ne postoje ni indicije da je optužena ideološki uopće bila bliska ISIL-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.