Dosta im populizma

Sindikat Vladi KS : Aferim što brinete da ne postanemo prosjaci, predlažemo - ukinite obrazovanje

FOTO: Ines Lučić

Kantolnalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja nauke i kulture BiH izrazio je najdublje nezadovoljstvo i razočarenje ukupnim ponašanjem Vlade Kantona Sarajevo i premijera Edina Forte u vođenju pregovora za utvrđivanje osnovice plaće za 2022. godinu.

Povodom završetka pregovora koje je vodila Koordinacija sindikata i Vlada Kantona Sarajevo oko povećanja plaće u 2022. godini oni su poslali saopćenje za javnost.

- Vlada Kantona Sarajevo je svojim cjelokupnim odnosom u ovim pregovorima jasno stavila do znanja da je obrazovanje ne zanima iako je to jedna od prioritetnih mjera i najznačajnija politika za koju se zalagala prilikom imenovanja. Time je pokazala da je priča o unapređenju obrazovanja samo "šarena laž" i populistički mamac koji se već godinama reciklira u političkim programima partija koje čine ovo što se zove "trojka". Od samog početka i prije formalnog pokretanja pregovora, bilo je jasno da će Vlada izigrati radnike, jer je, prije utvrđivanja Nacrta budžeta za 2022. godinu, svjesno izbjegla da ispoštuje obaveze koje je sama potpisala u Kolektivnim ugovorima, tj. da prije utvrđivanja Nacrta na Vladi KS mora obaviti razgovor sa Sindikatima, kao jedinim ovlaštenim zastupnicima radnika u vezi sa utvrđivanjem plaće za 2022. godinu – stoji u saopćenju Koordinacija sindikata, koje je medijima proslijedio predsjednik Faruk Bešlić.

VEZANI TEKST - Sivro: Neki zastupnici su mi rekli da se stide što pripadaju vladajućoj većini

Ističu da kada je to svjesno zaobiđeno, a bila je zakonska obaveza, sve ostale aktivnosti, pregovori i dogovori sa sindikatima su bili, sasvim je jasno, obična farsa i predstava u režiji Premijera i ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

- Kada su podijelili novac predviđen Nacrtom budžeta za 2022., onda su pozvali Sindikate na pregovore i doveli ih pred svršen čin, sa tvrdnjom da „para nema“ i da povećanje plaće radnicima u obrazovanju nije politički interes za Vladu Kantona Sarajevo. Premijer Kantona Sarajevo izjavio je da je ovaj budžet pravljen u interesu građana, kao i u interesu pojedinih poslanika - nezavisnih, samostalnih i na taj način Vlada Kantona Sarajevo kupuje glasove poslanika da mogu usvojiti budžet Kantona Sarajevo. Ponude od 0 KM pa do 15 KM vrijeđaju inteligenciju radnika u obrazovanju, a među njima je barem 70% visokoobrazovanih, koji su se cijeli život školovali i doškolovavali, vrlo često bez podrške vlasti, a sve sa ciljem da mladim pokoljenjima pruže kvalitetno obrazovanje – navode iz SSVOONK BiH Kantona Sarajevo.

Dodaju da je gotovo komično bilo gledati premijera Edina Fortu kako, putem tweetera, facebooka i drugih socijalnih medija, slavodobitno saopćava svekolikoj javnosti da je sindikatima ponudio 5 ili 15 KM, kao da je to ponuda iz snova ili kao da taj novac daje iz vlastitog džepa.

- Ovim putem obavještavamo javnost da Vlada Kantona Sarajevo kao poslodavac od 2019. do 2021. godine, nije povečala plaću u obrazovanju niti za jedan pfening, a sada nam u 2022. godini nudi velikodušno povečanje u iznosu od 4,75 % kako bi nas spasila od podivljale inflacije. "Aferim" Vlado Kantona Sarajevo što brineš o nama da ne bi postali prosjaci. Na našu žalost, kao i u nekim drugim prilikama ranije, političkim spletkama i pretpostavljamo, nemoralnim ponudama, "podobni" pojedinici su izdali sindikalno jedinstvo, tako neophodno u ovom trenutku. Njima i njihovom članstvu, koje je takvo ponašanje podržalo, na čast, a nama pouka za ubuduće. SSVOONK BiH Kantona Sarajevo stoji na principijelnom stajalištu da će iskoristiti sva zakonski dopuštena sredstva s ciljem poboljšavanja životnog standarda svojih članova, ali i svih radnika u srednjem obrazovanju koje postupci Vlade Kantona Sarajevo ugrožavaju i prave socijalnim slučajevima – stoji u saopćenju.

Ističu da kantonalni odbor SSVOONK-a BiH ne pristaje na dalje urušavanje obrazovnog sistema kroz materijalno slabljenje zaposlenih u prosvjeti i postavlja pitanje – zbog čega se rast budžeta i poreskih prihoda, čime sa Vlada KS stalno hvali, ne osjeti u životu radnika u obrazovanju, kao i zbog čega se ekonomske politike, prijedlozi stabilizacije budžeta, politička razračunavanja i podjele po raznim osnovama prelamaju preko leđa naših radnika i građana Kantona Sarajevo?

Dodaju da ukoliko Vlada Kantona Sarajevo, ali i zastupnici u Skupštini KS, koji ovu i ovakvu Vladu podržavaju, nastave sa ovakvom politikom prema obrazovanju, predlažemo da, kao inovativno rješenje, ukinu obrazovanje u Sarajevu i time pribave sebi dodatna sredstva za raznorazne projekte i predizborne kampanje. Samo ne znamo šta će tada biti sa djecom.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga