open-navfaktor-logo
search
Štrajk 22. januara
Sindikat: Za pet godina rudnici su uplatili 315 miliona KM, rudari nisu na budžetu već ga pune
Nakon što je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) blokirala račune rudnicima u Brezi i Zenici zbog neplaćenih doprinosa na plaće, Sindikat radnika rudnika u FBiH poduzeo je zakonom dozvoljene mjere.
13.01.2021. u 12:23
get url
text

VEZANI TEKST - Porezna uprava FBiH blokirala račune rudnika Zenica i Breza

- Osmog januara PUFBiH je blokirala račune rudnicima u Brezi i Zenici, a mi smo tri dana kasnije aktivirali naše sindikalne organizacije u ova dva preduzeća. Odlučili smo da oba rudnika stupe u štrajk 22. januara, poštujući sve zakonom propisane mjere.

Naš krajnji cilj je poštivanje kolektivnog ugovora i isplata plaće za decembar 2020. godine. Rudaru koji prehranjuje svoju porodicu nije svejedno hoće li plaću dobiti 5. ili 25. u mjesecu – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

Prema njegovim riječima, u petak bi se u Vladi FBiH trebao održati sastanak na kojem će se pokušati naći rješenje za novonastalu situaciju.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH

- Sastanku će prisustvovati premijer Fadil Novalić, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija i predstavnici PUFBiH. Naš stav znaju i nadamo se da će naći rješenje – ističe Husić.

Naš sagovornik posebno je naglasio jedan podatak.

- Sedam rudnika iz Koncerna BiH, u kojem se nalaze i Breza i Zenica su od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2020. godine na ime poreza i doprinosa uplatili 315.144.000 KM. Javnost to mora znati, kao i da rudari ne primaju plaću iz budžeta, već pune budžet – podvlači Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.