"Preko leđa radnika"

Sindikati: Nema opravdanja za poskupljenje cijene električne energije

FOTO: ILUSTRACIJA

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) tvrdi da ne postoji opravdanje za bilo kakvu odluku o značajnom porastu cijene električne energije, posebno na kraju 2021. godine koju je obilježio masovni odlazak radnika, zatim enorman porast  troškova života, nepostojanje definisane minimalne plaće te desetaka hiljada nesigurnih radnih mjesta.

Naglašavaju da svaki dodatni trošak koji se nameće poslodavcima automatski znači da će ga oni nadoknaditi "preko leđa" radnika, otpuštanjem, smanjenjem plaće ili neredovnim isplatama primanja radnicima.

- Radnici su i tako na rubu egzistencije, rade na nesigurnim radnim mjestima pa svaka najava o otpuštanju, a posljednjih dana smo ih čuli mnogo od poslodavaca, unosi dodatni nemir i nespokoj u njihove i živote njihovih porodica - kazali su iz Sindikata.

Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović poziva Vladu Federacije BiH da počne raditi u interesu radnika, penzionera i svih ostalih građana te da počne donositi odluke kojima će zaštititi njihov ekonomski položaj i bar donekle ublažiti sve negativne posljedice pandemije koje trpe.

- Ne tako davno na ulici su bili rudari tražeći zaštitu svojih prava. Ako se ne promijeni stav JP Elektroprivreda BiH o poskupljenju cijene električne energije na ulici će se naći hiljade radnika iz industrijskog i uslužnog sektora. Ne mogu svi radnici u Federaciji BiH biti taoci želje Elektroprivrede BiH za ostvarenjem ekstra profita - saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga