open-navfaktor-logo
search
Hronologija incidenata
Široki Brijeg je kažnjavan i sa 25.000 KM, ali divljaštvo na Pecari nije zaustavljano
Navijači Širokog Brijega pali su na još jednom ispitu. Subotnji derbi na Pecari protiv Sarajeva još jednom se pretvorio u ono što ne želimo gledati na fudbalskim stadiona - divljaštvo koje je moglo imati kobne posljedice.
16.05.2022. u 21:41
get url
text

Grupica huligana, koji se predstavljao kao navijači Širokog Brijega, ničim izazvani, u 86. minuti, pri vodstvu njihovog tima 2:0, tvrdim predmetima i plastičnim čašama punim pića zasuli su fudbalere Sarajeva. Pogođeni su Hamza Čataković i Amer Dupovac, a sudija Zoran Grbić povukao je ekipe u svlačionicu.

Bordo tim je kasnije odbio nastaviti meč, a Takmičarska komisija FSBiH danas je utakmicu registrovala službenim rezultatom 3:0 za domaćina, suspendovala je stadion Pecaru, te cijeli slučaj proslijedila Disciplinskoj komisija koja će izrećiu kazne.

VEZANI TEKST - Šta je delegat Željko Soko napisao u izvještaju prekinute utakmice Široki Brijeg - Sarajevo?

Incident sa subotnjeg meča na Pecari nije izolovan, niti je prvi sličan slučaj. Već ranije na istom stadionu događale su se scene kojih bi se posramio svaki normalan navijač, ali i običan čovjek.

Tako su 2005. godine veliku mrlju na prijateljsku utakmicu BiH - Hrvatska bacili navijači koji su izviždali himnu naše zemlje. Tada su "navijači" na Pecari pjevali nacionalističke pjesme uz, već poznata skandiranja, "Ubij balije", "Mi smo ustaše, najjači smo, najjači"...

Pet godina kasnije, na utakmici protiv Sarajeva, navijači Širokog Brijega "ponovo su bili u elementu". Na njihovoj tribini jedna uz drugu našle su se zastave Vatikana i nacističke Njemačke i to iz vremena vladavine Adolfa Hitlera, jednog od najvećih svjetskih zločinaca u historiji.

Da navijačima Širokog Brijega smeta himna BiH potvrđuje i primjer iz 2012. godine. Pred finalnu utakmicu Kupa BiH protiv Željezničara izviždana je himna naše zemlje, a gosti iz Sarajeva bili su izloženi repertoaru ružnih psovki...

Navijači Širokog Brijega divljali su i u maju 2017. godine, u finalu Kupa BiH, protiv Sarajeva. Tada su, kako je objašnjeno iz FSBiH, "zbog podsticanja mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i religije, skandiranja fašističkih slogana, omalovažavanje državne himne, upotreba pirotehničkih sredstava, te distribucije alkohola na stadionu" kažnjeni sa 25.000 KM i sedam utakmica bez publike. Široki se tada žalio, a Pecara je suspendovana na jednu utakmicu (osim toga na dvije utakmice je suspendovana sjeverna tribina).

I u oktobru 2019. godine, opet na utakmicu protiv Sarajeva, sa tribina stadiona Pecara "čuo se govor mržnje", a u drugom poluvremenu tvrdim predmetom pogođen je Anel Hebibović, prvotimac Bordo tima, zbog čega je utakmica bila prekinuta na 22 minuta.

Epilog? Pecara je suspendovana na dvije utakmice bez gledalaca, a klub je kažnjen sa 3.000 KM.

Krajem 2019. godine dogodio se novi incident na Pecari, kada su Škripari veličali presuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka na utakmici Premijer lige BiH protiv Zvijezda 09. Tada je meč nakratko prekinut na zahtjev sudije Sabrije Topalovića, koji je zahtijevao da se sporna fotografija i transparent uklone s tribine.

- Živio sam časno, izdale me jude, vašu optužnice ne prihvaćam, časni sude - pisalo je na transparentu Škripara uz fotografiju zločinca Praljka, koji je pravomoćno osuđen u Haškom sudu za ratne zločine na 20 godina zatvora, a prilikom izricanja presude popio je otrov.

VEZANI TEKST - Takmičarska komisija odlučila: Ovo je ishod prekinute utakmice Široki - Sarajevo

Disciplinska komisija FSBiH "zatvorila" je sjevernu tribinu Pecare na tri utakmice, Široki je kažnjen sa 3.000 KM.

Široki Brijeg je i krajem prošle godine kažnjen zbog navijača. Škripari su u duelu protiv Sarajeva veličali lik i djelo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, a umjesto da kazna, u odnosu na ranije prekršaje, bude veća i žešća, prije svega zbog toga što to nije prvi ispad Škripara, što se incidenti ponavljaju, "disciplinci" su bili blagi.

Tribine Pecare zatvorene su za jedan meč, a, po običaju, klub je kažnjen sa mizernih 3.000 KM.

Hoće li i ovaj put članovi Disciplinske komisije FSBiH biti blagi kao i ranije saznat ćemo sutra kada je zakazana sjednica na kojoj će biti izrečene kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.