open-navfaktor-logo
search
Odavanje počasti
Sjećanje na genocid u Srebrenici: Pripreme za ovogodišnji "Marš mira" teku prema planu
Pripreme za ovogodišnji "Marš mira" teku prema planu, konstatovano je na sastanku članova Pododbora za "Marš mira 2022" Nezuk - Potočari održanom danas u Potočarima kod Srebrenice.
02.06.2022. u 15:32
get url
text

U proteklom periodu izvršeno je izviđanje trase, utvrđen operativni plan, te objavljen poziv za prijavu učesnika "Marša mira".

"​Marš mira" se organizuje u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica, a za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

"Marš mira" je memorijalna manifestacija koja se održava u julu svake godine.

"Marš mira" ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine. U "Maršu mira" prethodnih godina, izuzev protekle dvije godine pandemije, učestvovalo je od 2.000 do više od 10.000 učesnika iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova svijeta.

Prijave za "Marš mira" su počele 24. maja, a zainteresovani se mogu prijaviti do 1. jula.

Svi oni koji žele da se prijave za učešće mogu to učiniti putem web stranice: marsmira.net ili putem emaila: [email protected].

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.